Диспепсія у студентів медичного університету та лікарів загальної практики

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина Палій
Сергій Заїка
Інна Чернова
Алла Капітун
Марія Шемета

Анотація

Диспепсія – один із найрозповсюдженіших симптомокомплексів, який зустрічається у внутрішній медицині, та включає комплекс симптомів, характерних для гастродуоденальної ділянки травного тракту.


Мета дослідження: вивчення поширеності симптомів диспепсії серед студентів 1–6 курсів Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, які не зверталися за медичною допомогою з приводу диспепсії, та встановлення факторів ризику її розвитку серед студентів порівняно з практикуючими лікарями загальної практики–сімейної медицини.


Матеріали та методи. За допомогою платформи Microsoft Forms проведено опитування 300 респондентів у віці 18–65 років, з яких 168 (56%) – вітчизняні студенти 1–6 курсів навчання, 64 (21,3%) – іноземні студенти 5–6 курсів навчання та 68 (22,7%) – лікарі загальної практики–сімейної медицини.


Для оцінювання наявності чи відсутності скарг у респондентів був використаний модифікований опитувальник FSSG (Frequency Scale for Symptoms of GERD). Додаткові питання стосувались віку, статі, маси тіла та зросту респондентів, курсу навчання та успішності навчання (для студентів), наявності хронічних захворювань травного тракту, вживання фармакопрепаратів, тютюнопаління та вживання алкоголю з відзначенням кількості доз вжитого алкоголю на тиждень. В анкеті для іноземних студентів було введено додаткове запитання щодо країни походження. Розраховували середнє арифметичне та стандартну помилку середнього арифметичного. Статистичну ймовірність різниці між двома вибірками розраховували за допомогою t-критерію Стьюдента. Для оцінки впливу різних факторів на виникнення симптомів диспепсії та ГЕРХ ми використовували метод χ2, а кореляційний аналіз проводили за допомогою непараметричного методу Спірмена.


Результати. Встановлено, що в групі вітчизняних студентів порівняно з іноземними студентами виявилось достовірно більше (р < 0,05) таких, хто відзначив у себе наявність симптомів диспепсії (21,4% проти 10,9%), та достовірно менше (р < 0,01) практично здорових (60,7% проти 79,7%). Водночас між групами вітчизняних студентів та лікарями загальної практики–сімейної медицини, так і між групами іноземних студентів та лікарями загальної практики–сімейної медицини достовірних відмінностей не встановлено (р > 0,05). В усіх трьох групах був встановлений взаємозв’язок між наявністю симптомів диспепсії і гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) та наявністю в опитаних в анамнезі захворювань травного тракту. Так, коефіцієнт рангів Спірмена для групи вітчизняних студентів становив 0,36, для групи лікарів загальної практики–сімейної медицини – 0,43, для групи іноземних студентів – 0,6 (р < 0,01). У групах вітчизняних студентів та іноземних студентів встановлено кореляційний зв’язок (р < 0,01) між прийманням медикаментів і появою симптомів диспепсії та ГЕРХ. Зокрема, коефіцієнт рангів Спірмена для групи вітчизняних студентів становив 0,2, для групи іноземних студентів – 0,42. Водночас в опитаній групі лікарів загальної практики–сімейної медицини такий зв’язок був відсутній (р > 0,05). Коефіцієнт рангів Спірмена для групи лікарів загальної практики–сімейної медицини становив 0,43.


Висновки. В усіх досліджуваних групах виявлено респондентів із симптомами диспепсії, ГЕРХ та їх поєднанням. Захворювання травного тракту в анамнезі виявилися самостійним провокуючим фактором розвитку диспепсії та симптомів ГЕРХ у всіх групах. Встановлено, що провокуючим фактором виникнення симптомів диспепсії та ГЕРХ серед лікарів та іноземних студентів є вживання алкоголю, а провокуючим фактором розвитку симптомів диспепсії та ГЕРХ серед українських та іноземних студентів є прийом будь-яких ліків.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Палій, І., Заїка, С., Чернова, І., Капітун, А., & Шемета, М. (2025). Диспепсія у студентів медичного університету та лікарів загальної практики. Сімейна Медицина. Європейські практики, (1), 48–54. https://doi.org/10.30841/2786-720X.1.2025.324236
Номер
Розділ
На допомогу лікарю-практику
Біографії авторів

Ірина Палій, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

Доктор медичних наук, професор

Сергій Заїка, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

Доктор медичних наук, доцент

Інна Чернова, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

Кандидат медичних наук, доцент

Посилання

Bytzer P. Dyspepsia as an adverse effect of drugs. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2010;24(2):109–20. doi: 10.1016/j.bpg.2009.11.006.

Arnaout AY, Alhejazi TJ, Nerabani Y, Hamdan O, Arnaout K, Arnaout I, et al. The prevalence and risk factors of functional dyspepsia among adults in low- and middle-income countries: An international cross-sectional study. Medicine (Baltimore). 2023;102(40):e35437. doi: 10.1097/MD.0000000000035437.

Caballero-Mateos AM, López-Hidalgo JL, Torres-Parejo Ú, Hernández-González JM, Quintero-Fuentes MD, Caballero-Plasencia AM, et al. Risk factors for functional dyspepsia, erosive and non-erosive gastroesophageal reflux disease: A cross-sectional study. Gastroenterol Hepatol. 2023;46(7):542–52. doi: 10.1016/j.gastrohep.2022.12.005.

Ghoshal UC, Ghoshal U, Rahman MM, Mathur A, Rai S, Akhter M, et al. Post-infection functional gastrointestinal disor ders following coronavirus disease-19: A case-control study. J Gastroenterol Hepatol. 2022;37(3):489–98. doi: 10.1111/jgh.15717.

Beh KH, Chuah KH, Rappek NAM, Mahadeva S. The association of body mass index with functional dyspepsia is independent of psychological morbidity: A cross-sectional study. PLoS One. 2021;16(1):e0245511. doi: 10.1371/journal.pone.0245511.

Hreinsson JP, Törnblom H, Tack J, Drossman DA, Whitehead WE, Bangdiwala SI, et al. Factor Analysis of the Rome IV Criteria for Major Disorders of Gut-Brain Interaction (DGBI) Globally and Across Geographical, Sex, and Age Groups. Gastroenterology. 2023;164(7):1211–22. doi: 10.1053/j.gastro.2023.02.033.

Amerikanou C, Kleftaki SA, Valsamidou E, Chroni E, Biagki T, Sigala D, et al. Food, Dietary Patterns, or Is Eating Behavior to Blame? Analyzing the Nutritional Aspects of Functional Dyspepsia. Nutrients. 2023;15(6):1544. doi: 10.3390/nu15061544.

Drossman DA. The functional gastrointestinal disorders and the Rome III process. Gastroenterology. 2006;130(5):1377–90. doi: 10.1053/j.gastro.2006.03.008.

Ford AC, Marwaha A, Sood R, Moayyedi P. Global prevalence of, and risk factors for, uninvestigated dyspepsia: a meta-analysis. Gut. 2015;64(7):1049–57. doi: 10.1136/gutjnl-2014-307843.

Drossman DA, Hasler WL. Rome IV-Functional GI Disorders: Disorders of Gut-Brain Interaction. Gastroenterology. 2016;150(6):1257–61. doi: 10.1053/j.gastro.2016.03.035.

Esterita T, Dewi S, Suryatenggara FG, Glenardi G. Association of Functional Dyspepsia with Depression and Anxiety: A Systematic Review. J Gastrointestin Liver Dis. 2021;30(2):259–66. doi: 10.15403/jgld-3325.

Bisschops R, Karamanolis G, Arts J, Caenepeel P, Verbeke K, Janssens J, et al. Relationship between symptoms and ingestion of a meal in functional dyspepsia. Gut. 2008;57(11):1495–503. doi: 10.1136/gut.2007.137125.

Danjo A, Yamaguchi K, Fujimoto K, Saitoh T, Inamori M, Ando T, et al. Comparison of endoscopic findings with symptom assessment systems (FSSG and QUEST) for gastroesophageal reflux disease in Japanese centres. J Gastroenterol Hepatol. 2009;24(4):633–8. doi: 10.1111/j.1440-1746.2008.05747.x.

Huang Q, Yuan H, Li Q, Li Y, Geng S, Zhu Y, et al. Global trends in research related to functional dyspepsia and anxiety or depression over the past two decades: a bibliometric analysis. Front Neurosci. 2023;17:1218001. doi: 10.3389/fnins.2023.1218001.

Aro P, Talley NJ, Johansson SE, Agréus L, Ronkainen J. Anxiety Is Linked to New-Onset Dyspepsia in the Swedish Population: A 10-Year Follow-up Study. Gastroenterology. 2015;148(5):928–37. doi: 10.1053/j.gastro.2015.01.039.

Cooke ZM, Resciniti SM, Wright BJ, Hale MW, Yao CK, Tuck CJ, et al. Association between dietary factors, symptoms, and psychological factors in adults with dyspepsia: A cross-sectional study. Neurogastroenterol Motil. 2023;35(12):e14684. doi: 10.1111/nmo.14684.

Hawkings MJ, Vaselli NM, Charalampopoulos D, Brierley L, Elliot AJ, Buchan I, et al. A Systematic Review of the Prevalence of Persistent Gastrointestinal Symptoms and Incidence of New Gastrointestinal Illness after Acute SARS-CoV-2 Infection. Viruses. 2023;15(8):1625. doi: 10.3390/v15081625.

Chang L. Review article: epidemiology and quality of life in functional gastrointestinal disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2004;20(7):31–9. doi: 10.1111/j.1365-2036.2004.02183.x.

Barberio B, Mahadeva S, Black CJ, Savarino EV, Ford AC. Systematic review with meta-analysis: global prevalence of uninvestigated dyspepsia according to the Rome criteria. Aliment Pharmacol Ther. 2020;52(5):762–73. doi: 10.1111/apt.16006.

Ford AC, Forman D, Bailey AG, Axon AT, Moayyedi P. Initial poor quality of life and new onset of dyspepsia: results from a longitudinal 10-year follow-up study. Gut. 2007;56(3):321–7. doi: 10.1136/gut.2006.099846.

Camilleri M, Dubois D, Coulie B, Jones M, Kahrilas PJ, Rentz AM, et al. Prevalence and socioeconomic impact of upper gastrointestinal disorders in the United States: results of the US Upper Gastrointestinal Study. Clin Gastroenterol Hepatol. 2005;3(6):543–52. doi: 10.1016/s1542-3565(05)00 153-9.

Golovanova IA, Belikova IV, Lyakhova NO. Basics of medical statistics: a study guide for graduate students and clinical residents. Poltava: Higher State Educational Institution of Ukraine “Ukrainian Medical Stomatological Academy”; 2017. 113 p.

Eng MY, Luczak SE, Wall TL. ALDH2, ADH1B, and ADH1C genotypes in Asians: a literature review. Alcohol Res Health. 2007;30(1):22–7.

Jaber N, Oudah M, Kowatli A, Jibril J, Baig I, Mathew E, et al. Dietary and Lifestyle Factors Associated with Dyspepsia among Pre-clinical Medical Students in Ajman, United Arab Emirates. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):192. doi: 10.5195/cajgh.2016.192.

Basandra S, Bajaj D. Epidemiology of Dyspepsia and Irritable Bowel Syndrome (IBS) in Medical Students of Northern India. J Clin Diagn Res. 2014;8(12):JC13–6. doi: 10.7860/JCDR/2014/10710.5318.

Duboc H, Latrache S, Nebunu N, Coffin B. The Role of Diet in Functional Dyspepsia Management. Front Psychiatry. 2020;(11):23. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00023.