Ліпідознижувальний потенціал комплексної дієтичної добавки для контролю рівня холестерину та захисту судин

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Лариса Міщенко
Олена Матова

Анотація

Мета дослідження: аналіз ліпідознижувальної дії комплексної дієтичної добавки, до складу якої входять екстракт червоного ферментованого рису, екстракт бергамоту та 5-метилтетрагідрофолат, у пацієнтів з низьким, помірним та високим серцево-судинним ризиком (ССР) або пацієнтів, що відмовились від вживання статинів.


Матеріали та методи. У відкрите постмаркетингове дослідження включено 60 осіб віком 48,1±0,7 року, з яких було 54 (90%) жінки. За результатами оцінювання загального ССР більшість пацієнтів входили до категорії низького/помірного та високого ризику – 47 (78,3%) і 13 (21,7%) осіб відповідно, останні відмовилися від вживання статинів. Надмірну масу тіла та ожиріння виявлено у 50% учасників дослідження – 24 (40%) і 6 (10%) осіб з ожирінням І ступеня відповідно. Артеріальна гіпертензія з підвищенням артеріального тиску у межах 1-го ступеня була наявною у 45% включених у дослідження (27 осіб, усі жінки).


Пацієнтам призначали комплексну дієтичну добавку, до складу якої входять екстракт червоного ферментованого рису, екстракт бергамоту та 5-метилтетрагідрофолат у чітко визначених дозах, протягом 3 міс. На етапі скринінгу та заключному візиті усім пацієнтам було проведено загальноклінічне та лабораторне обстеження.


Результати. Застосування комплексної дієтичної добавки для контролю рівня холестерину та захисту судин протягом 3 міс сприяло зниженню рівня загального холестерину (ЗХС) на 8,1% (р=0,0001), холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ХС ЛПНЩ) на 14,3% (р=0,0001), холестерину не-ліпопротеїдів високої щільності (ХС не-ЛПВЩ) на 12,5% (р=0,0001) та підвищення рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ХС ЛПВЩ) на 7,1% (р=0,02).


У пацієнтів з вихідним рівнем тригліцеридів (ТГ) (>1,7 ммоль/л) встановлено його суттєве зниження на 18,5% (р=0,04), в осіб з ознаками активації системного запалення рівень С-реактивного протеїну (СРП) становив >3 мг/мл. Вживання дієтичної добавки сприяло зниженню СРП на 33,3% (р=0,008).


Визначено позитивну динаміку співвідношення альбуміну до креатиніну у пацієнтів з більш вираженою альбумінурією. Результати дослідження свідчать, що вживання дієтичної добавки, до складу якої входять екстракт червоного ферментованого рису, екстракт бергамоту та 5-метилтетрагідрофолат, не впливає на показники вуглеводного обміну та печінкові проби.


Висновки. Дієтична добавка, що містить науково обґрунтовану комбінацію речовин природного походження для нормалізації ліпідного профілю, позитивно впливає на показники ліпідного профілю, сприяючи зниженню рівня ХС ЛПНЩ і ТГ в осіб з вихідною гіпертригліцеридемією та підвищенню вмісту ХС ЛПВЩ.


Дієтична добавка, до складу якої входять екстракт червоного ферментованого рису, екстракт бергамоту та 5-метил-тетрагідрофолат, покращує ендотеліальну функцію, про що свідчить зменшення альбумінурії та активності системного запалення низької градації в осіб з вищими вихідними показниками.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Міщенко, Л., & Матова, О. (2024). Ліпідознижувальний потенціал комплексної дієтичної добавки для контролю рівня холестерину та захисту судин. Сімейна Медицина. Європейські практики, (2), 21–28. https://doi.org/10.30841/2786-720X.2.2024.306104
Номер
Розділ
Актуальні теми
Біографії авторів

Лариса Міщенко, ДУ «ННЦ «Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М. Д. Стражеска НАМН України»

Доктор медичних наук, старший науковий співробітник, завідувачка, відділ артеріальної гіпертензії та коморбідної патології

Олена Матова, ДУ «ННЦ «Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М. Д. Стражеска НАМН України»

Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник, відділ артеріальної гіпертензії та коморбідної патології

Посилання

Visseren FLJ, Mach F, Smulders YM, Carballo D, Koskinas KC, Bäck M, et al. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J. 2021;42(34):3227–337. doi: 10.1093/eurheartj/ehab484.

Mach F, Baigent C, Catapano AL, Koskinas KC, Casula M, Badimon L, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111–88. doi: 10.1093/eurheartj/ehz455.

Lu Z, Kou W, Du B, Wu Y, Zhao S, Brusco OA, et al. Effect of Xuezhikang, an extract from red yeast Chinese rice, on coronary events in a Chinese population with previous myocardial infarction. Am J Cardiol. 2008;101(12):1689–93. doi: 10.1016/j.amjcard.2008.02.056.

Banach M, Catapano AL, Cicero AFG, Escobar C, Foger B, Katsiki N, et al. Red yeast rice for dyslipidaemias and cardiovascular risk reduction: A position paper of the International Lipid Expert Panel. Pharmacol Res. 2022;183:106370. doi: 10.1016/j.phrs.2022.106370.

World Health Organization. STEPS study: Prevalence of noncommunicable disease risk factors in Ukraine in 2019 [Internet]. Geneva: WHO; 2020. 66 p. Available from: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/336643/WHOEURO-2020-1468-41218-56059-ukr.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Gerards MC, Terlou RJ, Yu H, Koks CH, Gerdes VE. Traditional Chinese lipid-lowering agent red yeast rice results in significant LDL reduction but safety is uncertain – a systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2015;240(2):415–23. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.04.004.

Banach M, Patti AM, Giglio RV, Cicero AFG, Atanasov AG, Bajraktari G, et al. The Role of Nutraceuticals in Statin Intolerant Patients. J Am Coll Cardiol. 2018;72(1):96–118. doi: 10.1016/j.jacc.2018.04.040.

Patti AM, Toth PP, Giglio RV, Banach M, Noto M, Nikolic D, et al. Nutraceuticals as an Important Part of Combination Therapy in Dyslipidaemia. Curr Pharm Des. 2017;23(17):2496–503. doi: 10.2174/1381612823666170317145851.

Cicero AFG, Fogacci F, Zambon A. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol. 2021;77(5):620–8. doi: 10.1016/j.jacc.2020.11.056.

Rahmani P, Melekoglu E, Tavakoli S, Malekpour AN, Rohani P, Sohouli MH. Impact of red yeast rice supplementation on lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials. Expert Rev Clin Pharmacol. 2023;16(1):73–81. doi: 10.1080/17512433.2023.2138342.

Minamizuka T, Koshizaka M, Shoji M, Yamaga M, Hayashi A, Ide K, et al. Low dose red yeast rice with monacolin K lowers LDL cholesterol and blood pressure in Japanese with mild dyslipidemia: A multicenter, randomized trial. Asia Pac J Clin Nutr. 2021;30(3):424–35. doi: 10.6133/apjcn.202109_30(3).0009.

Cicero AFG, Colletti A, Bajraktari G, Descamps O, Djuric DM, Ezhov M, et al. Lipid-lowering nutraceuticals in clinical practice: position paper from an International Lipid Expert Panel. Nutr Rev. 2017;75(9):731–67. doi: 10.1093/nutrit/nux047.

Mollace V, Sacco I, Janda E, Malara C, Ventrice D, Colica C, et al. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies. Fitoterapia. 2011;82(3):309–16. doi: 10.1016/j.fitote.2010.10.014.

Ferrarese I, Lupo MG, Rossi I. Bergamot (Citrus bergamia) peel extract as new hypocholesterolemic agent modulating PCSK9 expression. J Functional Foods. 2023;108(5):105724. doi: 10.1016/j.jff.2023.105724.

Jin T, Park EY, Kim B, Oh JK. Nonlinear association between serum folate concentrations and dyslipidemia: Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2016-2018. Epidemiol Health. 2022;44:e2022046. doi: 10.4178/epih.e2022046.

Willems FF, Boers GH, Blom HJ, Aengevaeren WR, Verheugt FW. Pharmacokinetic study on the utilisation of 5-methyltetrahydrofolate and folic acid in patients with coronary artery disease. Br J Pharmacol. 2004;141(5):825–30. doi: 10.1038/sj.bjp.0705446.

Wei Y, Xu B, He Q, Chen P, Zhang Q, Zhang X, et al. Serum total folate, 5-methyltetrahydrofolate and vitamin B12 concentrations on incident risk of lung cancer. Int J Cancer. 2023;152(6):1095–106. doi: 10.1002/ijc.34307.

The Lipid Research Clinics Coronary Primary Prevention Trial Results: I. Reduction in Incidence of Coronary Heart Disease. JAMA. 1984;251(3):351–64. doi: 10.1001/jama.1984.03340270029025

Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration; Baigent C, Blackwell L, Emberson J, Holland LE, Reith C, et al. Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: a meta-analysis of data from 170,000 participants in 26 randomised trials. Lancet. 2010;376(9753):1670–81. doi: 10.1016/S0140-6736(10)61350-5.

Li JJ, Lu ZL, Kou WR, Chen Z, Wu YF, Yu XH, et al. Beneficial impact of Xuezhikang on cardiovascular events and mortality in elderly hypertensive patients with previous myocardial infarction from the China Coronary Secondary Prevention Study (CCSPS). J Clin Pharmacol. 2009;49(8):947–56. doi: 10.1177/0091270009337509.

Zhao SP, Liu L, Cheng YC, Shishehbor MH, Liu MH, Peng DQ, et al. Xuezhikang, an extract of cholestin, protects endothelial function through antiinflammatory and lipidlowering mechanisms in patients with coronary heart disease. Circulation. 2004;110(8):915–20. doi: 10.1161/01.CIR.0000139985.81163.CE.

Zamani M, Rezaiian F, Saadati S, Naseri K, Ashtary-Larky D, Yousefi M, et al. The effects of folic acid supplementation on endothelial function in adults: a systematic review and dose-response metaanalysis of randomized controlled trials. Nutr J. 2023;22(1):12. doi: 10.1186/s12937-023-00843-y.

Doshi SN, McDowell IF, Moat SJ, Payne N, Durrant HJ, Lewis MJ, et al. Folic acid improves endothelial function in coronary artery disease via mechanisms largely independent of homocysteine lowering. Circulation. 2002;105(1):22–6. doi: 10.1161/hc0102.101388.

Calabrò A, Bagnato C, Cerchiaro A, Chiera S, Rosselli C, Palaia G, et al. Anti-Inflammatory Effects of Bergamot on the Elderly: A Literature Review. Acta Sci Nutritional Health. 2023;7(10):48–55. doi: 10.31080/ASNH.2023.07.1310.

Mollace R, Gliozzi M, Tavernese A. Bergamot Polyphenolic Fraction supplementation improves metabolic balance, endothelial function and maximal oxygen uptake in athletes. J Sports Med Ther. 2018;3:053–061. doi: 10.29328/journal.jsmt.100102.