Покликання сімейного лікаря на Закарпатті під час війни в Україні

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Павло Колесник
Наталія Колесник
Юрій Січ
Наталія Понзель
Владислав Лазарик
Оксана Ільков
Дмитро Григоренко
Даніела Петьовка

Анотація

Після російського вторгнення до Ужгорода прибуло 60 тис. біженців зі східної та південної частин України, які мали чимало проблем із фізичним та психічним здоров’ям. Команда сімейних лікарів, мешканців та студентів за підтримки волонтерів та різних медичних, освітніх, благодійних і релігійних організацій розпочали волонтерський проєкт, який згодом переріс у клініку «InterFamily».


Починаючи як благодійний центр, де внутрішньо переміщені особи могли отримати безкоштовну та якісну первинну допомогу та лікарські засоби, придбані за рахунок пожертв міжнародних партнерів, сьогодні він став ліцензованою клінікою, яка надає багато різних медичних послуг (деякі з них унікальні в нашому регіоні), а також первинну (тобто психологічну) та вторинну допомогу не лише біженцям, а й мешканцям міста.


Клініка «InterFamily» є навчальним центром для студентів та резидентів, які отримують практичні навички та досвід, а також мають можливість стати членами персоналу як асистенти клініки, що дає велику автономію та можливість отримати клінічні та управлінські навички.


Завдяки проєкту European-Ukrainian Support In Teaching (пізніше – EUSIT-Exchange) з початку війни європейські експерти проводили практичні лекції для українських лікарів і медичних сестер та студентів.


Інноваційний медичний та освітній досвід клініки цінний не тільки для українських, а й для закордонних фахівців. Підтвердженням міжнародного визнання клініки «InterFamily» стала нагорода WONCA Europe 5 Star Doctor Award директора клініки «InterFamily» Павла Колесника.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Колесник, П., Колесник, Н., Січ, Ю., Понзель, Н., Лазарик, В., Ільков, О., Григоренко, Д., & Петьовка, Д. (2024). Покликання сімейного лікаря на Закарпатті під час війни в Україні. Сімейна Медицина. Європейські практики, (1), 14–18. https://doi.org/10.30841/2786-720X.1.2024.300454
Номер
Розділ
Oрганізація охорони здоров'я
Біографії авторів

Павло Колесник, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

кандидат медичних наук, доцент, завідувач, кафедра сімейної медицини та амбулаторної допомоги медичного факультету № 2

Наталія Колесник, Клініка «InterFamily»

лікар

Юрій Січ, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; Клініка «InterFamily»

асистент, кафедра сімейної медицини та амбулаторної допомоги, медичний факультет № 2, ДВНЗ «Ужгородський Національний університет»; асистент, клініка «InterFamily»

Наталія Понзель, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

асистент, кафедра сімейної медицини та амбулаторної допомоги, медичний факультет № 2

Владислав Лазарик, Клініка «InterFamily»

лікар-інтерн

Оксана Ільков, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

асистент, кафедра сімейної медицини та амбулаторної допомоги, медичний факультет № 2

Дмитро Григоренко, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

асистент, кафедра сімейної медицини та амбулаторної допомоги, медичний факультет №2

Даніела Петьовка, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; Клініка «InterFamily»

студентка 2-го курсу, медичний факультет, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; волонтерка, Клініка «InterFamily»