Безсимптомна і симптомна гіперурикемія: інноваційна стратегія лікування

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Стелла Кушніренко
Любов Савицька
Тетяна Бевзенко
Світлана Ротова
Оксана Лисянська

Анотація

Безсимптомна гіперурикемія асоціюється з безліччю соматичних захворювань, виникненням і прогресуванням хронічної хвороби нирок (ХХН), зі збільшенням кардіоваскулярної та загальної смертності. Симптомна гіперурикемія – подагра та різні варіанти ураження нирок, незважаючи на наявність сучасних ревматологічних, урологічних та нефрологічних настанов, не втрачає своєї актуальності, оскільки характеризується тяжким перебігом, значно погіршує якість життя, підвищує кардіоваскулярний ризик та призводить до інвалідизації.


Гіперурикемія – це стійке підвищення концентрації сечової кислоти (СК) у сироватці крові (понад 360 мкмоль/л). Призначення уратзнижувальної терапії (УЗТ) при подагрі ґрунтується на настановах Американської колегії ревматології (ACR, 2020), Європейської протиревматичної ліги (EULAR, 2016), Національного інституту охорони здоров’я і досконалості медичної допомоги (NICE, 2022), у випадку наявності сечокам’яної хвороби (СКХ) – на настановах Європейської асоціації урологів (EAU, 2023) та Американської урологічної асоціації (AUA, 2019).


Безсимптомна гіперурикемія з погляду доказової бази потребує тільки застосування заходів з модифікації способу життя. Австрійське товариство ревматології та реабілітації для пацієнтів із подагрою та гіперурикемією у 2022 р. запропонувало рекомендації щодо харчування та способу життя, включно з вишнею (сорт Монморансі), яка може знизити рівень СК.


Комбінація концентрованого порошку терпкої вишні сорту Монморансі (1:50) та сухого екстракту верби – інноваційна стратегія лікування безсимптомної та симптомної гіперурикемії та є натуральним гіпоурикемічним засобом з протизапальною дією, що може призначатися в якості комплементарної терапії подагри та гіперурикемії при: серцево-судинних захворюваннях, цукровому діабеті та метаболічному синдромі, ХХН, СКХ. Призначення комбінації концентрованого порошку терпкої вишні сорту Монморансі (1:50) та сухого екстракту верби сприятиме досягненню цільового значення рівня СК у сироватці крові пацієнтів з безсимптомною та симптомною гіперурикемією, ініціації ренота кардіопротекції, зменшенню ризику нападів подагри, досягненню стійкого та тривалого міжрецидивного періоду.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Кушніренко, С., Савицька, Л., Бевзенко, Т., Ротова, С., & Лисянська, О. (2023). Безсимптомна і симптомна гіперурикемія: інноваційна стратегія лікування. Сімейна Медицина. Європейські практики, (3), 63–70. https://doi.org/10.30841/2786-720X.3.2023.289351
Номер
Розділ
Загальна медицина
Біографії авторів

Стелла Кушніренко, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Кушніренко Стелла Вікторівна,

доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри нефрології та нирковозамісної терапії

Любов Савицька, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Савицька Любов Миколаївна,

кандидат медичних наук, асистент, кафедра нефрології та нирковозамісної терапії

Тетяна Бевзенко, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Бевзенко Тетяна Борисівна,

доктор медичних наук, доцент, кафедра нефрології та нирковозамісної терапії

Світлана Ротова, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Ротова Світлана Олексіївна,

кандидат медичних наук, доцент, кафедра нефрології та нирковозамісної терапії

Оксана Лисянська, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Лисянська Оксана Юріївна,

асистент, кафедра нефрології та нирковозамісної терапії

Посилання

Anders H-J, Li Q, Steiger S. Asymptomatic hyperuricaemia in chronic kidney disease: mechanisms and clinical implications. Clinical Kidney Journal. 2023;16(6):928–38. doi: 10.1093/ckj/sfad006.

Russo E, Viazzi F, Pontremoli R, Barbagallo CM, Bombelli M, Casiglia E, Cicero AFG, et al. Serum Uric Acid and Kidney Disease Measures Independently Predict Cardiovascular and Total Mortality: The Uric Acid Right for Heart Health (URRAH) Project. Front Cardiovasc Med. 2021;8:713652. doi: 10.3389/fcvm.2021.713652.

Koto R, Nakajima A, Horiuchi H, Yamanaka H. Real-world treatment of gout and asymptomatic hyperuricemia: A cross-sectional study of Japanese health insurance claims data. Modern Rheumatol. 2021;31(1): 261–9. doi: 10.1080/14397595.2020.1784556.

Kovalenko VM, Golovach IU, Kushnirenko SV, Rekalov DG, Smiyan SI. Gout. Monograph. Kyiv: Morion; 2022. 72 p.

Skolarikos A, Jung H, Neisius A. EAU Guidelines on Urolithiasis [Internet] 2023. Available from: https://uroweb.org/guidelines/urolithiasis

FitzGerald JD, Dalbeth N, Mikuls T, Brignardello-Petersen R, Guyatt G, Abeles AM, et al. 2020 American College of Rheumatology Guideline for the Management of Gout. Arthritis Care Res (Hoboken). 2020;72(6):744–60. doi: 10.1002/acr.24180.

Richette P, Doherty M, Pascual E, Barskova V, Becce F, Castaneda-Sanabria J, et al. 2016 updated EULAR evidence-based recommendations for the management of gout. Ann Rheum Dis. 2017;76(1):29-42. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-209707.

NICE guideline. Gout: diagnosis and management [Internet]. Guidance – NICE guideline [NG219]. 2022. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/ng219.

KDIGO 2023. Clinical practice guideline for the evaluation and management of chronic kidney diseas public review draft [Internet]. 2023. Available from: https://kdigo.org/wp-content/uploads/2017/02/KDIGO-2023-CKD-Guideline-Public-Review-Draft_5-July-2023.pdf

Sautner J, Eichbauer-Sturm G, Gruber J, Lunzer R, Puchner R. 2022 Update of the Austrian Society for Rheumatology and Rehabilitation nutrition and lifestyle recommendations for patients with gout and hyperuricemia. Z Rheumatol. 2023;82(1):71–81. doi: 10.1007/s00393-022-01286-2.

Topolska K, Florkiewicz A, Filipiak-Florkiewicz A. Functional Food-Consumer Motivations and Expectations. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(10):5327. doi: 10.3390/ijerph18105327.

Bell PG, McHugh MP, Stevenson E, Howatson G. The role of cherries in exercise and health. Scand J Med Sci Sports. 2014;24(3):477–90. doi: 10.1111/sms.12085.

Ferretti G, Bacchetti T, Belleggia A, Neri D. Cherry antioxidants: from farm to table. Molecules. 2010;15(10):6993–7005. doi: 10.3390/molecules15106993.

McCune LM, Kubota C, Stendell-Hollis NR, Thomson CA. Cherries and health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2011;51(1):1–12. doi: 10.1080/10408390903001719.

Kimble R, Keane KM, Lodge JK, Cheung W, Haskell-Ramsay CF, Howatson G. Polyphenol-rich tart cherries (Prunus Cerasus, cv Montmorency) improve sustained attention, feelings of alertness and mental fatigue and influence the plasma metabolome in middle-aged adults: a randomised, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2022;128(12):1–12. doi: 10.1017/S0007114522000460.

Kim DW, Jung DH, Sung J, Min IS, Lee SJ. Tart Cherry Extract Containing Chlorogenic Acid, Quercetin, and Kaempferol Inhibits the Mitochondrial Apoptotic Cell Death Elicited by Airborne PM10 in Human Epidermal Keratinocytes. Antioxidants (Basel). 2021;10(3):443. doi: 10.3390/antiox10030443.

Kelley DS, Adkins Y, Laugero KD. A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients. 2018;10(3):368. doi: 10.3390/nu10030368.

Losso JN, Finley JW, Karki N, Liu AG, Prudente A, Tipton R, et al. Pilot Study of the Tart Cherry Juice for the Treatment of Insomnia and Investigation of Mechanisms. Am J Ther. 2018;25(2):194–201. doi: 10.1097/MJT.0000000000000584.

Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, Pallio G, Mannino F, Arcoraci V, et al. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Oxid Med Cell Longev. 2017; 2017:8416763. doi: 10.1155/2017/8416763.

Bojarczuk A, Dzitkowska-Zabielska M. Polyphenol Supplementation and Antioxidant Status in Athletes: A Narrative Review. Nutrients. 2022;15(1):158. doi: 10.3390/nu15010158.

Traustadóttir T, Davies SS, Stock AA, Su Y, Heward CB, Roberts LJ 2nd, et al. Tart cherry juice decreases oxidative stress in healthy older men and women. J Nutr. 2009;139(10):1896–900. doi: 10.3945/jn.109.111716.

Jiang S, Liu H, Li C. Dietary Regulation of Oxidative Stress in Chronic Metabolic Diseases. Foods. 2021;10(8):1854. doi: 10.3390/foods10081854.

Polley KR, Oswell NJ, Pegg RB, Cooper JA. Tart cherry consumption with or without prior exercise increases antioxidant capacity and decreases triglyceride levels following a high-fat meal. Appl Physiol Nutr Metab. 2019;44(11):1209–18. doi: 10.1139/apnm-2018-0535.

Baroni L, Sarni AR, Zuliani C. Plant Foods Rich in Antioxidants and Human Cognition: A Systematic Review. Antioxidants (Basel). 2021;10(5):714. doi: 10.3390/antiox10050714.

Henriquez-Olguin C, Renani LB, Arab-Ceschia L, Raun SH, Bhatia A, Li Z, et al. Adaptations to high-intensity interval training in skeletal muscle require NADPH oxidase 2. Redox Biol. 2019;24:101188. doi: 10.1016/j.redox.2019.101188.

Bell PG, Walshe IH, Davison GW, Stevenson E, Howatson G. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days high-intensity stochastic cycling. Nutrients. 2014;6(2):829–43. doi: 10.3390/nu6020829.

Kozłowska A, Dzierżanowski T. Targeting Inflammation by Anthocyanins as the Novel Therapeutic Potential for Chronic Diseases: An Update. Molecules. 2021;26(14):4380. doi: 10.3390/molecules26144380.

Bell PG, Walshe IH, Davison GW, Stevenson E, Howatson G. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days high-intensity stochastic cycling. Nutrients. 2014;6(2):829–43. doi: 10.3390/nu6020829.

Bowtell J, Kelly V. Fruit-Derived Polyphenol Supplementation for Athlete Recovery and Performance. Sports Med. 2019;49(1):3–23. doi: 10.1007/s40279-018-0998-x.

Bell PG, Gaze DC, Davison GW, George TW, Scotter MJ, Howatson G. Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) concentrate lowers uric acid, independent of plasma cyanidin-3-O-glucosiderutinoside. J Functional Foods. 2014;11:82–90. doi: 10.1016/j.jff.2014.09.004.

Wang R, Zhang F, Zan S, Gao C, Tian C, Meng X. Quality Characteristics and Inhibitory Xanthine Oxidase Potential of 21 Sour Cherry (Prunus Cerasus L.) Varieties Cultivated in China. Front Nutr. 2021;8:796294. doi: 10.3389/fnut.2021.796294.

Chen PE, Liu CY, Chien WH, Chien CW, Tung TH. Effectiveness of Cherries in Reducing Uric Acid and Gout: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2019;2019:9896757. doi: 10.1155/2019/9896757.

Scanu A, Luisetto R, Ramonda R, Spinella P, Sfriso P, Galozzi P, et al. Anti-Inflammatory and Hypouricemic Effect of Bioactive Compounds: Molecular Evidence and Potential Application in the Management of Gout. Curr Issues Mol Biol. 2022;44(11):5173–90. doi: 10.3390/cimb44110352.

Meng ZQ, Tang ZH, Yan YX, Guo CR, Cao L, Ding G, et al. Study on the anti-gout activity of chlorogenic acid: improvement on hyperuricemia and gouty inflammation. Am J Chin Med. 2014;42(6):1471–83. doi: 10.1142/S0192415X1450092X.

Collins MW, Saag KG, Singh JA. Is there a role for cherries in the management of gout? Ther Adv Musculoskelet Dis. 2019;11:1759720X19847018. doi: 10.1177/1759720X19847018.

Toyoda Y, Takada T, Saito H, Hirata H, Ota-Kontani A, Tsuchiya Y, et al. Identification of Inhibitory Activities of Dietary Flavonoids against URAT1, a Renal Urate Re-Absorber: In Vitro Screening and Fractional Approach Focused on Rooibos Leaves. Nutrients. 2022;14(3):575. doi: 10.3390/nu14030575.

Moon N, Effiong L, Song L, Gardner TR, Soung DY. Tart Cherry Prevents Bone Loss through Inhibition of RANKL in TNF-Overexpressing Mice. Nutrients. 2018;11(1):63. doi: 10.3390/nu11010063.