Проблема лактазної недостатності: діагностика та підходи до лікування у дітей

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Юрій Марушко
Світлана Єсипова

Анотація

Стаття присвячена одній з найбільш актуальних проблем педіатрії – синдрому мальабсорбції, зумовленому непереносимістю лактози у дітей у різні вікові періоди. Під непереносимістю лактози розуміють нездатність ферментативних систем кишечника розщеплювати лактозу, що проявляється клінічно. Фактично, непереносимість лактози є клінічним проявом лактазної недостатності (ЛН), тобто зниження активності лактази в кишечнику, яке може бути вродженим або набутим.


Проаналізовано літературні дані щодо чинників виникнення та клінічних проявів ЛН у дітей та узагальнено тактику ведення дітей з цією патологією.


У світовій літературі зазначається, що лактазна недостатність може бути первинною та вторинною, клінічно проявляється як у дітей, так і у дорослих залежно від ступеня активності ферменту лактази. Залежно від кількості спожитої лактози та активності лактази, люди з порушенням всмоктування лактози відчувають численні шлунково-кишкові прояви.


Лікування ЛН полягає у зменшенні або виключенні лактози з раціону до зникнення симптомів, у доповненні раціону замінників ферментів або добавок лактази та вживанні альтернатив без лактози (безлактозних продуктів).


Коров’яче молоко є одним з основних джерел кальцію та інших вітамінів і мінералів. Повне виключення молочних продуктів може спричинювати розвиток захворювань кісток, таких, як остеопенія та остеопороз, тому дієтичний підхід відіграє вирішальну роль у лікуванні пацієнтів із ЛН. Сьогодні величезна увага приділяється вживанню безлактозного молока у дітей та дорослих з ЛН.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Марушко, Ю., & Єсипова, С. (2023). Проблема лактазної недостатності: діагностика та підходи до лікування у дітей. Сімейна Медицина. Європейські практики, (3), 29–34. https://doi.org/10.30841/2786-720X.3.2023.289337
Номер
Розділ
Актуальні теми
Біографії авторів

Юрій Марушко, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Марушко Юрій Володимирович,

доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри педіатрії Інституту післядипломної освіти

Світлана Єсипова, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Єсипова Світлана Іванівна,

кандидат медичних наук, доцент, кафедра педіатрії Інституту післядипломної освіти

Посилання

Grand RJ, Montgomery RK. Lactose malabsorption. Curr Treat Options Gastroenterol. 2008;11(1):19–25. doi: 10.1007/s11938-008-0003-0.

Matthews SB, Waud JP, Roberts AG, Campbell AK. Systemic lactose intolerance: a new perspective on an old problem. Postgrad Med J. 2005;81(953):167–73. doi: 10.1136/pgmj.2004.025551.

Abaturov AIe, Nikulina AA, Petrenko LL. Lactase deficiency in children. Int J Pediatrics, Obstet Surg.2015;7(2):51–63.

Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. 2023 Apr 17. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/

Micic D, Rao VL, Rubin DT. Clinical Approach to Lactose Intolerance. JAMA. 2019 Sep 26. doi: 10.1001/jama.2019.14740.

Di Costanzo M, Berni Canani R. Lactose Intolerance: Common Misunderstandings. Ann Nutr Metab. 2018;73(4):30–7. doi: 10.1159/000 493669.

Hutyra T, Iwańczak B. Lactose intolerance: pathophysiology, clinical symptoms, diagnosis and treatment. Polish Med Mercury: Organ Polish Med Soc. 2009;152(26):148–52.

Brüssow H. Nutrition, population growth and disease: a short history of lactose. Environ Microbiol. 2013;15(8):2154–61. doi: 10.1111/1462-2920.12117.

Carroccio A, Soresi M, Mantia B, Fayer F, La Blasca F, Seidita A, et al. Whole Cow’s Milk but Not Lactose Can Induce Symptoms in Patients with Self-Reported Milk Intolerance: Evidence of Cow’s Milk Sensitivity in Adults. Nutrients. 2021;13(11):3833. doi: 10.3390/nu13113833.

Hammer HF, Högenaue C. Lactose intolerance: Clinical manifes-tations, diagnosis, and management [Internet]. 2018. Available from: https://uptodate-free.ir/topic.htm?-path=lactose-intolerance-clinical-manifestations-diagnosis-and-management.

Heyman MB; Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86. doi: 10.1542/peds.2006-1721.

Misselwitz B, Butter M, Verbeke K, Fox MR. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management. Gut. 2019;68(11):2080–91. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318404.

Raithel M, Weidenhiller M, Hagel AF, Hetterich U, Neurath MF, Konturek PC. The malabsorption of commonly occurring mono and disaccharides: levels of investigation and differential diagnoses. Dtsch Arztebl Int. 2013;110(46):775–82. doi: 10.3238/arztebl.2013.0775.

Wilder-Smith CH, Materna A, Wermelinger C, Schuler J. Fructose and lactose intolerance and malabsorption testing: the relationship with symptoms in functional gastrointestinal disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2013;37(11):1074–83. doi: 10.1111/apt.12306.

Kuokkanen M, Myllyniemi M, Vauhkonen M, Helske T, Kääriäinen I, Karesvuori S, et al. A biopsy-based quick test in the diagnosis of duodenal hypolactasia in upper gastrointestinal endoscopy. Endoscopy. 2006;38(7):708–12. doi: 10.1055/s-2006-925354.

Marushko YuV, Grachova MG, Iovitsa TV. Actual problems of diagnosis and treatment of secondary lactase deficiency in children. Modern Pediatr. 2015;(65):110–14. doi: 10.15574/SP.2015.65.110.

Shadrin OH, Marushko TL, Misnyk VP, Marushko KR. Problems of trying to overcome the therapy of lactase deficiency in children of early age. Modern Pediatr. 2011;40(6):157–62.

Szilagyi A. Adaptation to Lactose in Lactase Non Persistent People: Effects on Intolerance and the Relationship between Dairy Food Consumption and Evalution of Diseases. Nutrients. 2015;7(8):6751–79. doi: 10.3390/nu7085309.

Ugidos-Rodríguez S, Matallana-González MC, Sánchez-Mata MC. Lactose malabsorption and intolerance: a review. Food Funct. 2018;9(8):4056–68. doi: 10.1039/c8fo00555a.

Montalto M, Curigliano V, Santoro L, Vastola M, Cammarota G, Manna R, et al. Management and treatment of lactose malabsorption. World J Gastroenterol. 2006;12(2):187–91. doi: 10.3748/wjg.v12.i2.187.

Lactose intolerance-treatment [Internet]. NHS. 2023. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/treatment/

Suchy FJ, Brannon PM, Carpenter TO, Fernandez JR, Gilsanz V, Gould JB, et al. National Institutes of Health Consensus Development Conference: lactose intolerance and health. Ann Intern Med. 2010;152(12):792–6. doi: 10.7326/0003-4819-152-12-201006150-00248.

Dekker PJT, Koenders D, Bruins MJ. Lactose-Free Dairy Products: Market Developments, Production, Nutrition and Health Benefits. Nutrients. 2019;11(3):551. doi: 10.3390/nu11030551.

Miller GD, Jarvis JK, McBean LD. Handbook of dairy foods and nutrition. Boca Raton: CRC Press; 2006. 432 p. doi: 10.1201/9781420004311.

D’Alessandro A, Lampignano L, De Pergola G. Mediterranean Diet Pyramid: A Proposal for Italian People. A Systematic Review of Prospective Studies to Derive Serving Sizes. Nutrients. 2019;11(6):1296. doi: 10.3390/nu11061296.

Barr SI. Perceived lactose intolerance in adult Canadians: a national survey. Appl Physiol Nutr Metab. 2013;38(8):830–5. doi: 10.1139/apnm-2012-0368.

Nicklas TA, Qu H, Hughes SO, He M, Wagner SE, Foushee HR, et al. Self-perceived lactose intolerance results in lower intakes of calcium and dairy foods and is associated with hypertension and diabetes in adults. Am J Clin Nutr. 2011;94(1):191–8. doi: 10.3945/ajcn.110.009860.

Segal E, Dvorkin L, Lavy A, Rozen GS, Yaniv I, Raz B, et al. Bone density in axial and appendicular skeleton in patients with lactose intolerance: influence of calcium intake and vitamin D status. J Am Coll Nutr. 2003;22(3):201–7. doi: 10.1080/07315724.2003.10719294.

Huncharek M, Muscat J, Kupelnick B. Impact of dairy products and dietary calcium on bone-mineral content in children: results of a meta-analysis. Bone. 2008;43(2):312–21. doi: 10.1016/j.bone.2008.02.022.

Heaney RP. Calcium, dairy products and osteoporosis. J Am Coll Nutr. 2000;19(2):83–99. doi: 10.1080/07315724.2000.10718088.

Miller GD, DiRienzo DD, Reusser ME, McCarron DA. Benefits of dairy product consumption on blood pressure in humans: a summary of the biomedical literature. J Am Coll Nutr. 2000;19(2):147–64. doi: 10.1080/07 315724.2000.10718085.

Pasin G, Comerford KB. Dairy foods and dairy proteins in the management of type 2 diabetes: a systematic review of the clinical evidence. Adv Nutr. 2015;6(3):245–59. doi: 10.3945/an.114.007690.

Hodges JK, Cao S, Cladis DP, Weaver CM. Lactose Intolerance and Bone Health: The Challenge of Ensuring Adequate Calcium Intake. Nutrients. 2019;11(4):718. doi: 10.3390/nu11040718.

Heyman MB; Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatr. 2006;118(3):1279–86. doi: 10.1542/peds.2006-1721.

Greer FR, Krebs NF; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Optimizing bone health and calcium intakes of infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;117(2):578–85. doi: 10.1542/peds.2005-2822.

de Beer H. Dairy products and physical stature: a systematic review and meta-analysis of controlled trials. Econ Hum Biol. 2012;10(3):299–309. doi: 10.1016/j.ehb.2011.08.003.

Churakova E, Peri K, Vis JS, Smith DW, Beam JM, Vijverberg MP, Winter RT. Accurate analysis of residual lactose in low-lactose milk: Comparing a variety of analytical techniques. Int Dairy J. 2019;96:126–31.

McCain HR, Kaliappan S, Drake MA. Invited review: Sugar reduction in dairy products. J Dairy Sci. 2018;101(10):8619–40. doi: 10.3168/jds.2017-14347.