Проблема лактазної недостатності: діагностика та підходи до лікування у дітей
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Стаття присвячена одній з найбільш актуальних проблем педіатрії – синдрому мальабсорбції, зумовленому непереносимістю лактози у дітей у різні вікові періоди. Під непереносимістю лактози розуміють нездатність ферментативних систем кишечника розщеплювати лактозу, що проявляється клінічно. Фактично, непереносимість лактози є клінічним проявом лактазної недостатності (ЛН), тобто зниження активності лактази в кишечнику, яке може бути вродженим або набутим.
Проаналізовано літературні дані щодо чинників виникнення та клінічних проявів ЛН у дітей та узагальнено тактику ведення дітей з цією патологією.
У світовій літературі зазначається, що лактазна недостатність може бути первинною та вторинною, клінічно проявляється як у дітей, так і у дорослих залежно від ступеня активності ферменту лактази. Залежно від кількості спожитої лактози та активності лактази, люди з порушенням всмоктування лактози відчувають численні шлунково-кишкові прояви.
Лікування ЛН полягає у зменшенні або виключенні лактози з раціону до зникнення симптомів, у доповненні раціону замінників ферментів або добавок лактази та вживанні альтернатив без лактози (безлактозних продуктів).
Коров’яче молоко є одним з основних джерел кальцію та інших вітамінів і мінералів. Повне виключення молочних продуктів може спричинювати розвиток захворювань кісток, таких, як остеопенія та остеопороз, тому дієтичний підхід відіграє вирішальну роль у лікуванні пацієнтів із ЛН. Сьогодні величезна увага приділяється вживанню безлактозного молока у дітей та дорослих з ЛН.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторське право, а також надають журналу право першого опублікування оригінальних наукових статей на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License, що дозволяє іншим розповсюджувати роботу з визнанням авторства твору та першої публікації в цьому журналі.
Посилання
Grand RJ, Montgomery RK. Lactose malabsorption. Curr Treat Options Gastroenterol. 2008;11(1):19–25. doi: 10.1007/s11938-008-0003-0.
Matthews SB, Waud JP, Roberts AG, Campbell AK. Systemic lactose intolerance: a new perspective on an old problem. Postgrad Med J. 2005;81(953):167–73. doi: 10.1136/pgmj.2004.025551.
Abaturov AIe, Nikulina AA, Petrenko LL. Lactase deficiency in children. Int J Pediatrics, Obstet Surg.2015;7(2):51–63.
Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. 2023 Apr 17. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/
Micic D, Rao VL, Rubin DT. Clinical Approach to Lactose Intolerance. JAMA. 2019 Sep 26. doi: 10.1001/jama.2019.14740.
Di Costanzo M, Berni Canani R. Lactose Intolerance: Common Misunderstandings. Ann Nutr Metab. 2018;73(4):30–7. doi: 10.1159/000 493669.
Hutyra T, Iwańczak B. Lactose intolerance: pathophysiology, clinical symptoms, diagnosis and treatment. Polish Med Mercury: Organ Polish Med Soc. 2009;152(26):148–52.
Brüssow H. Nutrition, population growth and disease: a short history of lactose. Environ Microbiol. 2013;15(8):2154–61. doi: 10.1111/1462-2920.12117.
Carroccio A, Soresi M, Mantia B, Fayer F, La Blasca F, Seidita A, et al. Whole Cow’s Milk but Not Lactose Can Induce Symptoms in Patients with Self-Reported Milk Intolerance: Evidence of Cow’s Milk Sensitivity in Adults. Nutrients. 2021;13(11):3833. doi: 10.3390/nu13113833.
Hammer HF, Högenaue C. Lactose intolerance: Clinical manifes-tations, diagnosis, and management [Internet]. 2018. Available from: https://uptodate-free.ir/topic.htm?-path=lactose-intolerance-clinical-manifestations-diagnosis-and-management.
Heyman MB; Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86. doi: 10.1542/peds.2006-1721.
Misselwitz B, Butter M, Verbeke K, Fox MR. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management. Gut. 2019;68(11):2080–91. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318404.
Raithel M, Weidenhiller M, Hagel AF, Hetterich U, Neurath MF, Konturek PC. The malabsorption of commonly occurring mono and disaccharides: levels of investigation and differential diagnoses. Dtsch Arztebl Int. 2013;110(46):775–82. doi: 10.3238/arztebl.2013.0775.
Wilder-Smith CH, Materna A, Wermelinger C, Schuler J. Fructose and lactose intolerance and malabsorption testing: the relationship with symptoms in functional gastrointestinal disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2013;37(11):1074–83. doi: 10.1111/apt.12306.
Kuokkanen M, Myllyniemi M, Vauhkonen M, Helske T, Kääriäinen I, Karesvuori S, et al. A biopsy-based quick test in the diagnosis of duodenal hypolactasia in upper gastrointestinal endoscopy. Endoscopy. 2006;38(7):708–12. doi: 10.1055/s-2006-925354.
Marushko YuV, Grachova MG, Iovitsa TV. Actual problems of diagnosis and treatment of secondary lactase deficiency in children. Modern Pediatr. 2015;(65):110–14. doi: 10.15574/SP.2015.65.110.
Shadrin OH, Marushko TL, Misnyk VP, Marushko KR. Problems of trying to overcome the therapy of lactase deficiency in children of early age. Modern Pediatr. 2011;40(6):157–62.
Szilagyi A. Adaptation to Lactose in Lactase Non Persistent People: Effects on Intolerance and the Relationship between Dairy Food Consumption and Evalution of Diseases. Nutrients. 2015;7(8):6751–79. doi: 10.3390/nu7085309.
Ugidos-Rodríguez S, Matallana-González MC, Sánchez-Mata MC. Lactose malabsorption and intolerance: a review. Food Funct. 2018;9(8):4056–68. doi: 10.1039/c8fo00555a.
Montalto M, Curigliano V, Santoro L, Vastola M, Cammarota G, Manna R, et al. Management and treatment of lactose malabsorption. World J Gastroenterol. 2006;12(2):187–91. doi: 10.3748/wjg.v12.i2.187.
Lactose intolerance-treatment [Internet]. NHS. 2023. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/treatment/
Suchy FJ, Brannon PM, Carpenter TO, Fernandez JR, Gilsanz V, Gould JB, et al. National Institutes of Health Consensus Development Conference: lactose intolerance and health. Ann Intern Med. 2010;152(12):792–6. doi: 10.7326/0003-4819-152-12-201006150-00248.
Dekker PJT, Koenders D, Bruins MJ. Lactose-Free Dairy Products: Market Developments, Production, Nutrition and Health Benefits. Nutrients. 2019;11(3):551. doi: 10.3390/nu11030551.
Miller GD, Jarvis JK, McBean LD. Handbook of dairy foods and nutrition. Boca Raton: CRC Press; 2006. 432 p. doi: 10.1201/9781420004311.
D’Alessandro A, Lampignano L, De Pergola G. Mediterranean Diet Pyramid: A Proposal for Italian People. A Systematic Review of Prospective Studies to Derive Serving Sizes. Nutrients. 2019;11(6):1296. doi: 10.3390/nu11061296.
Barr SI. Perceived lactose intolerance in adult Canadians: a national survey. Appl Physiol Nutr Metab. 2013;38(8):830–5. doi: 10.1139/apnm-2012-0368.
Nicklas TA, Qu H, Hughes SO, He M, Wagner SE, Foushee HR, et al. Self-perceived lactose intolerance results in lower intakes of calcium and dairy foods and is associated with hypertension and diabetes in adults. Am J Clin Nutr. 2011;94(1):191–8. doi: 10.3945/ajcn.110.009860.
Segal E, Dvorkin L, Lavy A, Rozen GS, Yaniv I, Raz B, et al. Bone density in axial and appendicular skeleton in patients with lactose intolerance: influence of calcium intake and vitamin D status. J Am Coll Nutr. 2003;22(3):201–7. doi: 10.1080/07315724.2003.10719294.
Huncharek M, Muscat J, Kupelnick B. Impact of dairy products and dietary calcium on bone-mineral content in children: results of a meta-analysis. Bone. 2008;43(2):312–21. doi: 10.1016/j.bone.2008.02.022.
Heaney RP. Calcium, dairy products and osteoporosis. J Am Coll Nutr. 2000;19(2):83–99. doi: 10.1080/07315724.2000.10718088.
Miller GD, DiRienzo DD, Reusser ME, McCarron DA. Benefits of dairy product consumption on blood pressure in humans: a summary of the biomedical literature. J Am Coll Nutr. 2000;19(2):147–64. doi: 10.1080/07 315724.2000.10718085.
Pasin G, Comerford KB. Dairy foods and dairy proteins in the management of type 2 diabetes: a systematic review of the clinical evidence. Adv Nutr. 2015;6(3):245–59. doi: 10.3945/an.114.007690.
Hodges JK, Cao S, Cladis DP, Weaver CM. Lactose Intolerance and Bone Health: The Challenge of Ensuring Adequate Calcium Intake. Nutrients. 2019;11(4):718. doi: 10.3390/nu11040718.
Heyman MB; Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatr. 2006;118(3):1279–86. doi: 10.1542/peds.2006-1721.
Greer FR, Krebs NF; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Optimizing bone health and calcium intakes of infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;117(2):578–85. doi: 10.1542/peds.2005-2822.
de Beer H. Dairy products and physical stature: a systematic review and meta-analysis of controlled trials. Econ Hum Biol. 2012;10(3):299–309. doi: 10.1016/j.ehb.2011.08.003.
Churakova E, Peri K, Vis JS, Smith DW, Beam JM, Vijverberg MP, Winter RT. Accurate analysis of residual lactose in low-lactose milk: Comparing a variety of analytical techniques. Int Dairy J. 2019;96:126–31.
McCain HR, Kaliappan S, Drake MA. Invited review: Sugar reduction in dairy products. J Dairy Sci. 2018;101(10):8619–40. doi: 10.3168/jds.2017-14347.