Клінічні особливості нейропсихологічних розладів у хворих на розсіяний склероз в аспекті коморбідності

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Геннадій Чуприна
Наталія Свиридова
Тетяна Парнікоза

Анотація

Питання впливу нейропсихологічних порушень (НПП) на загальний рівень неврологічного дефіциту хворих на розсіяний склероз (РС) тривалий час знаходиться у ракурсі уваги неврологів і потребує поглибленого вивчення.


Мета дослідження: дослідити зв’язки між клінічними проявами НПП і даними нейровізуалізаційних (МРТ) і електрофізіологічних (ЕЕГ-картування, соматосенсорні викликані потенціали) методів діагностики у хворих на РС в аспекті коморбідності.


Матеріали та методи. Виконано клінічне, нейропсихологічне, інструментальне дослідження 216 хворих на РС з наявністю (107 осіб) або відсутністю (109 осіб) коморбідної патології (КМП). Проведене бальне оцінювання симптомів неврологічного дефіциту (шкала FS) з підрахунком сумарного балу, визначено рівень EDSS, оцінені прояви втоми (FSS), болю (ВАШ), депресії (BDI-II), ступінь порушення когнітивних функцій (ММSE). Здійснено нейровізуалізаційне (МРТ) дослідження головного та спинного мозку і електрофізіологічне (ЕЕГ картування) дослідження електричної активності (ЕА) мозку, соматосенсорних викликаних потенціалів (ССВП).


Результати. Визначено, що наявність вогнищ демієлінізації у стовбурі головного мозку корелювала в обох групах з вираженістю проявів депресії за даними BDI-II. Також показано, що близько 65% хворих на РС обох груп мали ознаки зниження висхідних активуючих впливів на кору з боку ретикулярної формації стовбура мозку. Установлено, що у 70% хворих на РС обох груп мають місце іритативні і гіперсинхронні типи ЕА мозку, ознаки зниження порогу судомної готовності з наявністю прямої сильної кореляція між ними і розвитком полімодального больового синдрому (БС).


Заключення. За наявності КМП у пацієнтів з РС виявляють клінічно глибші і частіші прояви НПП, що підтверджується результатами проведеного нейропсихологічного тестування. Наявність вогнищ демієлінізації у шийному відділі спинного мозку достовірно частіше зустрічається у групі з коморбідністю (р<0,05); у пацієнтів обох групп клінічно прямо корелює з вираженістю БС за ВАШ.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Чуприна, Г., Свиридова, Н., & Парнікоза, Т. (2016). Клінічні особливості нейропсихологічних розладів у хворих на розсіяний склероз в аспекті коморбідності. Сімейна Медицина, (6), 112–116. https://doi.org/10.30841/2307-5112.6.2016.249562
Номер
Розділ
Неврологія. Психіатрія
Біографії авторів

Геннадій Чуприна, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Чуприна Геннадій Миколайович,

кафедра неврології і рефлексотерапії

Наталія Свиридова, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Свиридова Наталія Костянтинівна,

завідувач кафедри неврології і рефлексотерапії

Тетяна Парнікоза, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Парнікоза Тетяна Павлівна,

кафедра неврології і рефлексотерапії

Посилання

Гусев Е.И. Рассеянный склероз / Гусев Е.И., Демина Т.Л., Бойко А.Н. – М.: Нефть и газ, 1997. – 463 с.

Міастенія / Мачерет Є.Л., Чуприна Г.М., Коркушко О.О. [та ін.]. – К.: Нічлава, 2009. – 286 с.

Пономарев В.В. Аутоиммунные заболевания в неврологии / Пономарев В.В. – Минск: Беларуская навука, 2010. – 254 с.

Чуприна Г.М. Розсіяний склероз: етіологія, патогенез, клініка, діагностика, лікування (клінічна лекція) / Чуприна Г.М., Свиридова Н.К. // Східно-Європейський неврологічний журнал. – 2016. – № 1 (7). – С. 18-26.

Feinstein A. (2004) The neuropsychiatry of multiple sclerosis. Can J Psychiatry,vol. 49, no 3, pp. 157-163.

Finlayson M. (ed.) (2013) Multiple sclerosis rehabilitation. From impairment to participation. London, New York: CRC Press.

Haussleiter I.S. Psychopathology in multiple sclerosis: diagnosis, prevalence and treatment / Haussleiter I.S., Brune M., Juckel G. // Therapeutic Advances in Neurological Disorders. – 2009. – Vol. 2, № 1. – Р. 13-29.

Krupp L.B (2004). Fatigue in multiple sclerosis. A guide to diagnosis and management / New York: Demos.

Kurtzke J.F. (1983) Rating neurologic impairment in multiple sclerosis: аn expanded disability status scale (EDSS). Neurology, vol. 33, no 11, pp. 1444-1452.

Murray T.J. Multiple sclerosis: the history of a disease / Murray T.J. – New York: Demos, 2005. – 248 c.

Stewart T.M. Factors related to fatigue in multiple sclerosis / Stewart T.M., Tran Z.V., Bowling A. // Int J MS Care. – 2007. – Vol. 9. – Р. 29-34.