Соціальні та медичні аспекти проблеми асоціації ВІЛ та герпесвірусної інфекції у вагітних

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В’ячеслав Камінський
Тетяна Аношина
Тетяна Коломійченко

Анотація

Мета дослідження: оцінити соціальні та медичні аспекти проблеми асоціації ВІЛ та герпесвірусної інфекції (ГВІ) у вагітних.


Матеріали та методи. Проведений клініко-статистичний аналіз 1177 індивідуальних карт вагітних з ВІЛ за 5 років. Контрольну групу склали 200 вагітних з фізіологічним перебігом вагітності.


Результати. Аналіз індивідуальних карт вагітних з ВІЛ виявив недостатній рівень обстежень на TORCH-інфекцію (74,7%). Частота ГВІ серед ВІЛ-інфікованих склала 42,3%. Найчастіше лабораторно виявлено ВПГ1/2 – 41,9%, ЦМВ – 22,4% та змішана інфекція (одночасно ВПГ1/2 та ЦМВ) – 28,1%, інші типи ГВІ зустрічались досить рідко. У 8,5% вагітних виявлено первинне інфікування герпесвірусами, у 27,2% – реактивація інфекції. ВІЛ-інфекція досить часто асоціювалась з іншими інфекціями: гепатит, грибкові інфекції, токсоплазмоз, папіломавірусні інфекції, респіраторні інфекції, інфекції сечостатевої системи. Встановлений низький соціальний статус ВІЛ-інфікованих жінок з ГВІ, наявність шкідливих звичок, висока частота сполучених інфекцій та низька комплаєнтність до лікування, що є додатковими факторами перинатального ризику. Дані анамнезу свідчать про високу частоту артифіційних та мимовільних абортів і завмерлих вагітностей у жінок з ВІЛ-інфекцією та ГВІ. Перехід шляху ВІЛ-інфікування з парентерального на статевий підсилює роль герпесвірусної інфекції як кофактора переходу ВІЛ у СНІД та розвитку перинатальних ускладнень. Перебіг вагітності обтяжений у 84,3% жінок: висока частота плацентарної недостатності (41,3%), загроза переривання вагітності та загроза передчасних пологів, дистрес плода. Материнська смертність за 5 років була у 2 випадках (0,1‰), в обох жінок була ГВІ, перинатальна – у 12 випадках, 8 (21,5‰) з них – у жінок з ГВІ. 12,1% дітей народились у стані тяжкої асфіксії, з гіпотрофією – 31,3%, у 3,8% дітей у кінці 1-ї доби діагностовано внутрішньоутробну пневмонію.


Заключення. Встановлено високу частоту коінфекції ВІЛ та герпесвірусів, приєднання інших інфекцій та супутньої патології у таких жінок, їхню низьку соціальну адаптацію та схильність до лікування, негативний вплив герпесвірусної інфекції на перебіг ВІЛ-інфекції, стан жінки, перебіг вагітності, стан плода і новонародженого, що потребує індивідуального підходу до ведення таких жінок з урахуванням встановлених медико-соціальних аспектів проблеми.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Камінський, В., Аношина, Т., & Коломійченко, Т. (2016). Соціальні та медичні аспекти проблеми асоціації ВІЛ та герпесвірусної інфекції у вагітних. Сімейна Медицина, (6), 25–29. https://doi.org/10.30841/2307-5112.6.2016.249003
Номер
Розділ
Актуальні теми
Біографії авторів

В’ячеслав Камінський, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Камінський В’ячеслав Володимирович,

завідувач кафедри акушерства, гінекології та репродуктології

Тетяна Аношина, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Аношина Тетяна Миколаївна,

кафедра акушерства, гінекології та репродуктології

Тетяна Коломійченко, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Коломійченко Тетяна Василівна,

кафедра акушерства, гінекології та репродуктології

Посилання

До питання про герпетичну інфекцію як актуальну проблему сьогодення / В.П. Борак, Л.Б. Романюк, В.Т. Борак, Н.Я. Кравець // Актуальна інфектологія. – 2016. – № 2 (11). – С. 53-58.

Исаков В.А., Архипова Е.И., Исаков Д.В. Герпесвирусные инфекции человека. СПб: СпецЛит, 2013. – С. 51-198.

Спектр и частота оппортунистических заболеваний у больных ВИЧ-инфекцией / Голохвастова Е., Царенко С., Литвинова Н. и др. // Врач, 2012. – № 6. – С. 26-30.

ВИЧ-инфекция, вторичные и сопутствующие заболевания / Под ред. Н.А. Белякова, В.В. Рассохина, Е.В. Степановой. Тематический архив. – СПб: Балтийский медицинский образовательный центр, 2014. – 368 с.

Кузьмин В.Н. Современный взгляд на клиническое течение, диагностику и терапию генитального герпеса у женщин / В.Н. Кузьмин // Consilium Medicum. – 2014. – № 6. – С. 55-60.

Васильев В.В. Врожденные инфекции в практике семейного врача / Российский семейный врач. – 2013; Т. 17 (1): 16-27.

Савченко Т.Н., Агаева М.И., Дергачева И.А. Особенности иммунопатогенеза герпесвирусных инфекций во время беременности (обзор литературы) // Вестник РГМУ. 2014. – № 4. – С. 18-21.

Попова А.Ф., Пастушенков В.Л. Клинические и лабораторные аспекты герпетической инфекции у пациенток с невынашиванием беременности // Журнал акуш. и жен. болезн. – 2010. – № 6. – С. 58-68.