Резолюція науково-практичної конференції Української асоціації сімейної медицини та Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика «Здоров’я українців в руках сімейного лікаря» 08-09.12.2016 р.

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Лариса Матюха

Анотація

Світовий досвід свідчить, що на рівні первинної медичної допомоги (ПМД) можна вирішити понад 80% проблем із здоров’ям людини і забезпечити практично 100% обсягів медичної профілактики.


За словами генерального секретаря ВООЗ Маргарет Чен, системи охорони здоров’я (ОЗ), основою яких є ПМД, а становим хребтом – сімейні лікарі, демонструють найкращу ефективність і задоволеність пацієнтів.


В Україні продовжується розбудова національної моделі ПМД. У 2011 році Законом визначений поступовий до 2020 року перехід до надання ПМД на засадах загальної практики–сімейної медицини (ЗП–СМ) лікарем та медичною сестрою загальної практики. Сьогодні відбувається формування структури ПМД, яка раніше була розпорошена та змішана із вторинною (спеціалізованою) медичною допомогою. Унаслідок цього відповідальність за здоров’я людини і сім’ї була деперсоніфікована, умови для тривалої взаємодії лікаря первинної ланки і медсестри з пацієнтом і сім’єю були відсутні, пацієнт самостійно обирав консультації спеціалістів та стаціонарне лікування. Крім того, первинна допомога отримувала кошти за остаточним принципом (від 5% до 10% асигнувань на ОЗ), робота на первинній ланці була непрестижною, з низьким рівнем оплати, результативність її – вкрай низькою.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Матюха, Л. (2016). Резолюція науково-практичної конференції Української асоціації сімейної медицини та Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика «Здоров’я українців в руках сімейного лікаря» 08-09.12.2016 р. Сімейна Медицина, (6), 18–19. https://doi.org/10.30841/2307-5112.6.2016.248973
Номер
Розділ
Новини. Події
Біографія автора

Лариса Матюха, Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика

Матюха Лариса Федорівна,

завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги,

президент Української Асоціації Сімейної Медицини