Особливості перебігу та лікування остеоартрозу у хворих на остеопороз та ожиріння

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Тетяна Цимбалюк
Анна Крилова
Антоніна Дубкова

Анотація

Мета дослідження: вивчити особливості перебігу і клінічні прояви суглобового синдрому, підвищити ефективність лікування остеоартрозу (ОА) у хворих на остеопороз та ожиріння.


Матеріали та методи. У дослідження було включено 134 хворих (88 жінок і 46 чоловіків), вік яких коливався від 30 до 80 років. Залежно від індексу маси тіла пацієнтів було розподілено на дві групи: з ожирінням та нормальною масою тіла. Особливості перебігу та ефективність лікування було оцінено за допомогою опитувальників ВАШ, WOMAC, Лекена. Також досліджували рівні неспецифічних показників запалення (ШОЕ та СРБ), цитокінів (IL-1, IGF-1, NO), рівень сечової кислоти та мінеральної щільності кісткової тканини. Для статистичного оброблення даних застосовували SPSS Statistics.


Результати. У ході дослідження було виявлено статистично значущу різницю показників опитувальників ВАШ, WOMAC та Лекена, рівнів імунологічних (IL-1, IGF-1, NO) та неспецифічних (ШОЕ, СРБ) показників запалення між двома групами пацієнтів. Хворі на остеопороз та ожиріння мали найгірші показники опитувальників та показників запалення, порівнюючи з пацієнтами з нормальною мінеральною щільністю кісткової тканини (МЩКТ) та остеопенією. За даними опитувальників, у пацієнтів з ожирінням динаміка лікування була значущо гірша імунологічних та неспецифічних показників запалення.


Заключення. Пацієнти з ОА та ожирінням порівняно з особами з нормальною масою тіла мали більш тяжке ураження суглобів, інтенсивніший біль, скутість та знижену функціональну активність, а також більш інтенсивно виражений запальний процес. У пацієнтів з остеопорозом та ожирінням спостерігався найважчий перебіг захворювання порівняно з нормальною МЩКТ та остеопенією. Динаміка лікування SYSADOA погіршується у пацієнтів на остеоартроз та ожиріння: менш інтенсивне зниження скутості в колінних суглобах, болю та гірша функціональна активність, а також менш ефективний протизапальний ефект.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Цимбалюк, Т., Крилова, А., & Дубкова, А. (2021). Особливості перебігу та лікування остеоартрозу у хворих на остеопороз та ожиріння. Сімейна Медицина, (1), 25–31. https://doi.org/10.30841/2307-5112.1.2021.231925
Номер
Розділ
На допомогу лікарю-практику
Біографії авторів

Тетяна Цимбалюк, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Цимбалюк Тетяна Сергіївна,

кафедра терапії та ревматології

Анна Крилова, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Крилова Анна Сергіївна,

кафедра терапії та ревматології

Антоніна Дубкова, Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Дубкова Антоніна Георгіївна,

кафедра терапії та ревматології

Посилання

Haslam D.W. Obesity. Lancet 2005;366:1197–209.

Шишкова В.Н. Ожирение и остеопороз. Остеопороз и остеопатии. 2011;14(1):21–26. https://doi.org/10.14341/osteo2011121-26

Соловьева И.В., Стребкова Е.А., Алексеева Л.И., Мкртумян А.М. Влияние снижения массы тела на клинические проявления остеоартроза коленных суставов // Остеопороз и остеопатии. – 2017. – Т. 20. – № 4. – С. 11–18. doi: https://doi.org/10.14341/osteo6790

Rani M.P., Krishna M.S., Padmakumari K.P. et al. Zingiber officinale extractexhibits antidiabetic potential via modulating glucose uptake, protein glycation and inhibiting adipocyte differentiation: Anin vitro study. J. Sci. Food Agric., 2012. Vol. 92. P. 1948–1955.