Система управління якістю: якість освіти, науки та клінічної практики в первинній медичній допомозі, законодавчо-нормативна база

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В. І. Ткаченко

Анотація

У статті викладені сучасні дані щодо визначення і розвитку первинної медичної допомоги (ПМД) та підходів до управління її якості, щодо поняття і концепцій якості, описано концепцію якості А. Д онабедіана і ВООЗ, якість структури процесу і результату ПМД, підходи до моніторингу та покращання якості, наведені нормативна бази і результати реформування ПМД в Україні з огляду їхнього впливу на якість ПМД.

Мета: надати основні поняття якості медичної допомоги і пояснити здійснення управління якістю медичною допомоги в процесі реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Матеріали та методи. Системний огляд літератури і нормативних документів, власний досвід та спостереження.

Результати. За визначенням ВООЗ, первинна медико-санітарна допомога – це комплекс лікувально-профілактичних послуг, що надаються на рівні місцевої громади зазвичай сімейними лікарями, патронажними медичними сестрами, персоналом місцевих амбулаторних установ або силами інших медичних працівників. Астанінською декларацією 2018 року усі країни світу зобов’язалися спрямувати зусилля й державні інвестиції на покращання якості освіти, науки і клінічної практики ПМД задля забезпечення усіх пацієнтів доступом до найвищого можливого рівня здоров’я. Створення систем управління якістю медичної допомоги є одним з пріоритетних напрямків реформування охорони здоров’я, що визначає як поточні, так і стратегічні перспективи діяльності будь-якої медичної організації. За концепцією A. Д онабедіана і ВООЗ, якість – це багатомірне поняття, що складається з багатьох компонентів – безпечність, результативність, своєчасність / оптимальність, ефективність / економічність, справедливість / рівноправність, пацієнт-орієнтованість. Крім того, якість розподіляється на три основні складові: якість структури, процесу і результату. Якість структури – це організаційні аспекти ПМД – кадрові та матеріально-технічні ресурси, правове забезпечення. Якість процесу – це фактично сама медична допомога, виконання лікувально-діагностичних процедур відповідно до протоколів і стандартів. Якість результату – це показники, які свідчать про те, що відбувається з хворим у процесі надання ПМД. Моніторинг якості ПМД здійснюється за допомогою індикаторів, які можуть бути розроблені і затверджені на державному або локальному рівнях. Покращання якості описується циклом Демінга Plan-Do-Check-Act. При описі даних понять зазначаються нормативні документи з реформування ПМД в Україні, міжнародні директиви та опис впливу їхнього запровадження на якість ПМД в Україні.

Заключення. Враховуючи реформування системи охорони здоров’я України, рекомендації світової спільноти та перехід на ринкові відносини, лікарям загальної практики–сімейним лікарям слід ще засвоїти додаткову навичку з управління якістю медичною допомогою.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ткаченко, В. І. (2020). Система управління якістю: якість освіти, науки та клінічної практики в первинній медичній допомозі, законодавчо-нормативна база. Сімейна Медицина, (1-2), 8–14. https://doi.org/10.30841/2307-5112.1-2.2020.204370
Номер
Розділ
Дистанційне навчання
Біографія автора

В. І. Ткаченко, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика

Ткаченко Вікторія Ігорівна,

кафедра сімейної медицини

Посилання

http://www.euro.who.int/ru/health-topics/Health-systems/primary-health-care

https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/primary-health-care

http://www.euro.who.int/ru/publications/policy-documents/declaration-of-alma-ata,-1978

https://www.who.int/maternal_child_adolescent/topics/quality-of-care/definition/en/

https://zakon.rada.gov.ua/laws/

www.moz.gov.ua

http://mtd.dec.gov.ua/index.php/uk/

https://moz.gov.ua/article/protocols/test3

http://guidelines.moz.gov.ua

https://ua.ikmj.com/pdca-the-deming-circle/

StandardS of Medical care in diabeteS—2020 - care.diabetesjournals.org › 43.Supplement_1.DC1 › DC_43_S1_2020

https://equip.woncaeurope.org

https://www.globalfamilydoctor.com/

https://www.woncaeurope.org/