Міжнародна співпраця з Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA. Партія жінок у сімейній медицині – WONCA Working Party on Women and Family Medicine (WWPWFM)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В. І. Ткаченко

Анотація

Всесвітня організація сімейних лікарів WONCA заснована у 1972 р., має низку робочих груп (партій) з різних напрямків, серед яких Партія жінок в сімейній медицині, рух молодих сімейних лікарів та спеціальні групи за певними клінічними інтересами. Робочі групи (партії) займаються наробкою установчих та рекомендаційних документів з певних напрямків загальної практики-сімейної медицини.

Мета роботи: висвітлити результати міжнародної співпраці з Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA та діяльність у Робочій групі жінок в сімейній медицині –WONCA Working Party on Women and Family Medicine (WWPWFM).

Матеріали та методи. Проведено аналіз установчих та рекомендаційних документів, власні діяльність, спостереження та участь у програмах, проектах та засіданнях WONCA та її робочих груп.

Результати. У статті представлені результати міжнародної діяльності в якості лідера Європейського регіону Партії жінок у сімейній медицині WWPWFM (лідер – проф. Ткаченко В.І., Україна). Показана співпраця з правлінням WONCA Europe, участь у засіданнях членів правління, участь у заходах, організації та проведенні конференції WONCA Europe 2019 в якості спікера, модератора воркшопів та голови деяких сесій, рецензента тез конференцій. Проведено два воркшопи, здійснено дві усні та три постерні доповіді у 2019 р. Висвітлено зміст основних ключових лекцій конференції (2019). Наведені результати та напрямки співпраці з робочими групами WONCA з питань сільської сімейної медицини EURIPA, насильства, молодіжного руху Васко да Гама, участь у проектах мережі з наукових досліджень у галузі загальної практики EGPRN та Європейської академії викладачів сімейної медицини EURACT.

Заключення. Результати міжнародної співпраці з WONCA та діяльність у WWPWFM дозволили отримати найсучаснішу інформацію щодо досягнень та перспектив розвитку сімейної медицини, гендерних проблем, запровадити заходи з покращання якості підготовки кадрів, проведення наукових досліджень, гендерної рівності, створити партнерські програми та співробітництво із закордонними спеціалістами, зміцнити роль України на світовому рівні.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Ткаченко, В. І. (2019). Міжнародна співпраця з Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA. Партія жінок у сімейній медицині – WONCA Working Party on Women and Family Medicine (WWPWFM). Сімейна Медицина, (4), 14–19. https://doi.org/10.30841/2307-5112.4.2019.184354
Номер
Розділ
Новини. Події
Біографія автора

В. І. Ткаченко, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика

Ткаченко Вікторія Ігорівна,

кафедра сімейної медицини

Посилання

https://www.globalfamilydoctor.com/AboutWonca/brief.aspx

Ткаченко В.І. Первичная медицинская помощь в будущем – профессиональное совершенствование (по результатам 22-й Всемирной конференции Wonca World, Сеул, Южная Корея, 17–21.10.2018) // Сімейна медицина. – 2018. – № 6. – С. 18–23.

https://www.globalfamilydoctor.com/groups/WorkingParties/WomenandFamilyMedicine.aspx

http://www.woncaeurope2019.org/