Сучасні можливості використання продуктів бджільництва у хворих на хронічний бронхіт на первинному рівні

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Н. Д. Чухрієнко
Л. А. Кийко

Анотація

У статті представлені результати реабілітації 128 хворих на хронічний бронхіт (ХБ) з використанням продуктів бджільництва. Виявлено, що у фазі неповної ремісії у хворих на ХБ зберігаються порушення в низці параметрів функції зовнішнього дихання, не відбувається повного звільнення бронхіального дерева від патогенної мікрофлори. Показано, що вживання меду, прополісу, квіткового пилку покращує показники функції зовнішнього дихання внаслідок зменшення бронхіальної обструкції, знижує частоту виділення і концентрацію патогенної мікрофлори в мокроті хворих на ХБ. Це дозволило збільшити тривалість ремісії, знизити захворюваність і зменшити кількість днів непрацездатності.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Чухрієнко, Н. Д., & Кийко, Л. А. (2018). Сучасні можливості використання продуктів бджільництва у хворих на хронічний бронхіт на первинному рівні. Сімейна Медицина, (6), 87–90. https://doi.org/10.30841/2307-5112.6.2018.170299
Номер
Розділ
Пульмонологія
Біографії авторів

Н. Д. Чухрієнко, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

Чухрієнко Неоніла Дмитрівна,

кафедра сімейної медицини

Л. А. Кийко, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

Кийко Людмила Анатоліївна,

кафедра сімейної медицини

Посилання

Добротина Н.А., Казацкая Ж.А., Емельянова Г.Ю. Лизоцим как модулятор иммунологических реакций // Вопр. медиц. химии. – 1987. – № 4. – С. 66–69.

Белов А.А., Лакшина Н.А. Оценка функции внешнего дыхания. Методические подходы и диагностическое значение. – М.: 2002. – 68 с.

Залесский В.Н., Великая Н.В. Пчелиный мед и прополис – продукты пчеловодства: противоопухолевые иммуномодуляторы с противовоспалительными и антиоксидантными свойствами // Проблеми харчування. – 2013. – № 2 (39). – С. 35–47. Full text

Циронкайте Э.А., Палайкене З.И. Цветочная пыльца как фактор, влияющий на иммунную систему организма // Продукты пчеловодства и апитерапия. – Вильнюс, 1986. – С. 101–104.

Кадзяускене К.В., Чапкавичене Э.С., Кранаускас А.Э. Цветочная пыльца – натуральный адаптоген.– Апитерапия и пчеловодство. – Гадяч, 1991. – С. 158–167.

Кийко Л.А. Ефективність реабілітації хворих на хронічний бронхіт в умовах промислового підприємства: Автореф. дис. … канд. мед. наук: 14.01.26 / Кримський науково-дослідний інститут фізичних методів лікування та медичної кліматології ім. І.М. Сєченова. – Ялта, 1996. 24 с.

Кульшарова Э.К. Определение биологической ценности продуктов пчеловодства. Бюллетень науки и практики. – 2018. – Т. 4, № 5. – С. 74–79. http://doi.org/10.5281/zenodo.1246067

Линник М.І., Недоспасова О.П., Тарасенко О.Р., Капустяк В.І., Бушура І.В., Нікіфорова Л.Г. Порівняльні дані про розповсюдженість хвороб органів дихання і медичну допомогу хворим на хвороби пульмонологічного та алергологічного профілю в Україні за 2010–2016 рр. – К.: Видавництво Ліра. – 2017. – 48 с.

Нагорная И.М., Левченко И.А. Лизоцим – бактерицидный компонент пчелиного меда. Апитерапия и пчеловодство: Материалы научной конференции. – Вильнюс, 1993. – С. 4–7.

Прополис: ценный продукт пчеловодства. – Бухарест. Издательство «Апимондия». – 1985. – 248 с.

Чухриенко Н.Д., Черкасова А.И., Кийко Л.А. Влияние продуктов пчеловодства на сурфактантную систему легких у больных хроническим бронхитом. Апитерапия и пчеловодство: Материалы научной конференции. – Вильнюс, 1993. – С. 176–179.

Чухриенко Н.Д., Кийко Л.А., Черкасова А.И. Эффективность продуктов пчеловодства в реабилитации и профилактике хронического бронхита. Апитерапия и пчеловодство: Материалы научной конференции. – Вильнюс, 1993. – С. 179–183.

Cook N.C., Samman S. Flavonoids – chemistry, metabolism, cardioprotective effects, and dietary sources // J. Nutr. Biochem. – 1996. – № 7 (2). – P. 66–76. https://doi.org/10.1016/S0955-2863(95)00168-9

Erejuwa O.O., Sulaiman S.A., Ab Wahab M.S. Honey: a novel antioxidant // Molecules. – 2012. – № 17 (4). – P. 4400–4423. https://doi.org/10.3390/molecules17044400

Asadi-Pooya A.A., Pnjehshahin M.R, Beheshti S. The antimycobacterial effect of honey: an in vitro study // Riv. Biol. – 2003. – № 96 (3). – P. 491–495.

Sforcin J.M. Propolis and the immune system: a review // J. Ethnopharmacol. – 2007. – № 113 (1). – P. 1–14. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.05.012

Mirzoeva O.K., Grishanin R.N., Calder P.C. Antimicrobial action of propolis and some of its components: the effects on growth, membrane potential and motility of bacteria / R.N. Grishanin, P.C. Calder // Microbiol. Res. – 1997. – № 152 (3). – P. 239–246. https://doi.org/10.1016/S0944-5013(97)80034-1

Orsi R.O., Funari S.R., Soares S.R. Funari, Soares A.M. Immunomodulatory action of propolis on macrophage activation // J. Venom. Anim. Toxins. – 2000. – № 6 (2). – Р. 205–219. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-79302000000200006

Dimov V., Ivanovska N., Manolova N. Immunomodulatory action of propolis. Influence on anti-infectious protection and macrophage function // Apidologie. – 1991. – № 22. – P. 155–162. https://doi.org/10.1051/apido:19910208

French V.M., Cooper R.A, Molan P.C. The antibacterial activity of honey against coagulase-negative staphylococci // J. Antimicrob. Chemother. – 2005. – № 56 (1). – P. 228–231. https://doi.org/10.1093/jac/dki193

Sforcin J.M., Orsi R.O, Bankova V. Effect of propolis, some isolated compounds and its source plant on antibody production // J. Ethnopharmacol. – 2005. – № 98 (3). – P. 301–305. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.01.042