Поширеність основних факторів кардіоваскулярного ризику в осіб літнього віку з ішемічною хворобою серця, які померли від кардіоваскулярних захворювань, та прогностична значущість зазначених показників

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В. Ю. Жарінова
Г. П. Войнаровська
І. С. Шаповаленко
В. О. Кузнєцова

Анотація

Поширеність основних факторів кардіоваскулярного ризику (КВР) в осіб літнього віку з ішемічною хворобою серця (ІХС), які померли від кардіоваскулярних захворювань, та прогностична значущість означених показників.

Мета дослідження: оцінювання поширеності основних факторів КВР в осіб літнього віку, які померли від кардіоваскулярних захворювань та визначення прогностичної значущості зазначених показників.

Матеріали та методи. Було проведено ретроспективне оцінювання історій хвороб 454 пацієнтів з ІХС, які проходили стаціонарне лікування в кардіологічному відділенні ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМНУ» за період 1997–2017 р. Усі обстежені були вперше госпіталізовані у стаціонар та в подальшому спостерігались з основним діагнозом ІХС: стабільна стенокардія напруження I–IV ФК. У подальшому хворі спостерігалися протягом 5–20 років (середній термін спостереження – 10 років), до досягнення кінцевої точки. В якості кінцевої точки було взято кардіоваскулярну смерть.

Результати. У результаті аналізу даних доведено, що найпоширенішими факторами кардіоваскулярної смерті у хворих на ІХС віком понад 60 років виявились артеріальна гіпертензія, цукровий діабет (ЦД), гіперхолестеринемія, куріння. За наявності куріння достовірно знижує тривалість життя на 5 років, ЦД – ще на 4 роки. Водночас визначальними показниками, що впливали на тривалість життя, були ЛПНЩ, глюкоза, частота серцевих скорочень, а також рівень САТ, підвищення якого у хворих на ІХС асоціювалося зі скороченням тривалості життя.

Заключення. 1. У хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) віком понад 60 років виявлено одночасне поєднання трьох і більше факторів ризику (ФР), що свідчить про необхідність активного комплексного підходу до їх корекції у більш молодому віці. За наявності ФР – куріння – достовірно знижується тривалість життя на 5 років, цукрового діабету (ЦД) – ще на 4 роки.

2. Найпоширенішими факторами кардіоваскулярної смерті у хворих на ІХС віком понад 60 років виявились артеріальна гіпертензія, ЦД, гіперхолестеринемія, куріння, які значною мірою асоціюються з можливістю медикаментозної корекції.

3. У результаті регресійного аналізу доведено, що вагомий вплив на тривалість життя має рівень ЛПНЩ, глюкоза, частота серцевих скорочень, а також рівень САТ, підвищення якого у хворих на ІХС асоціювалося зі скороченням тривалості життя.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Жарінова, В. Ю., Войнаровська, Г. П., Шаповаленко, І. С., & Кузнєцова, В. О. (2018). Поширеність основних факторів кардіоваскулярного ризику в осіб літнього віку з ішемічною хворобою серця, які померли від кардіоваскулярних захворювань, та прогностична значущість зазначених показників. Сімейна Медицина, (6), 30–33. https://doi.org/10.30841/2307-5112.6.2018.168462
Номер
Розділ
Кардіологія
Біографії авторів

В. Ю. Жарінова, ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України»

Жарінова Вікторія Юріївна,

кардіологічне відділення

Г. П. Войнаровська, ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України»

Войнаровська Галина Петрівна

І. С. Шаповаленко, ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України»

Шаповаленко Ірина Сергіївна

В. О. Кузнєцова, ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України»

Кузнєцова Валентина Олексіївна

Посилання

Державна служба статистики України: офіційний сайт. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/

Європейська база даних статистичної інформації «Здоров’я для всіх» [Електронний ресурс].

Горбась І.М. Фактори ризику серцево-судинних захворювань: поширеність і контроль / І.М. Горбась // Здоров’я України. – 2007. – № 21. – С. 62–63. Full text

Коваленко В.М. Проблеми здоров’я і тривалості життя в сучасних умовах / В.М. Коваленко, В.М. Корнацький // Посібник. – 2017. – С. 42–43.

Хвороби системи кровообігу як медико-соціальна і суспільно-політична проблема / за ред. Коваленка В.М., Корнацького В.М. – К., 2014. – 280 с.

Nakamura Y. Combined cardiovascular risk factors and outcome: NIPPON Data 80, 1980–1994 // Circulation Journal, 2006;70(8): 960–4. https://doi.org/10.1253/circj.70.960

Salomon J.A., Wang H., Freeman M.K., et al. Healthy life expectancy for 187 countries, 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden Disease Study 2010 // The Lancet 2012; 380: 2144–62. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)61690-0