Сучасне обличчя целіакії. Що повинен знати інтерніст?

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Н. Р. Матковська
Л. В. Глушко
Т. Ю. Гавриш
Н. М. Волошинович
Л. М. Скрипник
У. І. Маслій

Анотація

Всесвітня Гастроентерологічна Організація розглядає целіакію як хронічне багатокомпонентне аутоімунне захворювання переважно проксимального відділу тонкої кишки, що розвивається при вживанні продуктів, що містять глютен. Целіакія важка у діагностуванні через мультисимптомність перебігу, який здатний змінюватися протягом життя. Целіакія успадковується за аутосомно-домінантним типом з неповною пенетрантністю. Існують новітні підходи до лікування целіакії, що базуються на деяких імунопатогенетичних ланках. Зокрема вивчаються способи впливу на внутрішньопросвітне перетравлення глютену, покращення бар’єрних функцій, ефективність імуномодуляторів. Пацієнтам слід рекомендувати ретельно перевіряти вміст інгредієнтів перед придбанням продуктів.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Матковська, Н. Р., Глушко, Л. В., Гавриш, Т. Ю., Волошинович, Н. М., Скрипник, Л. М., & Маслій, У. І. (2018). Сучасне обличчя целіакії. Що повинен знати інтерніст?. Сімейна Медицина, (5), 60–65. https://doi.org/10.30841/2307-5112.5.2018.166278
Номер
Розділ
Актуальні теми
Біографії авторів

Н. Р. Матковська, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Матковська Наталія Романівна,

кафедра терапії та сімейної медицини післядипломної освіти

Л. В. Глушко, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Глушко Любомир Володимирович,

кафедра терапії та сімейної медицини післядипломної освіти

Т. Ю. Гавриш, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Гавриш Тарас Юрійович,

кафедра терапії та сімейної медицини післядипломної освіти

Н. М. Волошинович, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Волошинович Ніна Мар’янівна,

кафедра терапії та сімейної медицини післядипломної освіти

Л. М. Скрипник, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Скрипник Любов Миронівна,

кафедра терапії та сімейної медицини післядипломної освіти

У. І. Маслій, ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»

Маслій Уляна Ігорівна,

кафедра терапії та сімейної медицини післядипломної освіти

Посилання

Гастроентерологія: підручник у 2-х томах / За ред. Харченко Н.В., Бабака О.Я. –Кіровоград: Поліум, 2017. – Т. 2. – С. 27–41.

Дієтологія: Підручник / Н.В. Харченко, Г.А. Анохіна та ін. – К.: «Меридіан», 2012. – С. 195–199.

Окороков А.Н. Руководство по лечению внутренних болезней: т. 2. Лечение болезней органов пищеварения. Лечение болезней пищевода, желудка, кишечника /А.Н. Окороков. – М.: Мед. лит., 2009. – С. 531–542.

Catassi C, Fasano A. Coeliac disease. The debate on coeliac disease screening – are we there yet? Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2014;11(8):457–8. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2014.119

Chmielewska A, Pieścik-Lech M, Szajewska H, Shamir R. Primary prevention of celiac disease: environmental factors with a focus on early nutrition. Ann Nutr Metab 2015;67 Suppl 2:43–50. https://doi.org/10.1159/000440992

Ivarsson A., Myléus A., Norström F., van der Pals M., Rosén A., Högberg L., Danielsson L., Halvarsson B., Hammarroth S., Hernell O., et al. Prevalence of childhood celiac disease and changes in infant feeding. Pediatrics. 2013;131: e687–e694. http://dx.doi.org/10.1542/peds.2012-1015

Jonas F. Ludvigsson, Carolina Ciacci, Peter HR Green, Katri Kaukinen, Ilma R. Korponay-Szabo et al. Outcome measures in coeliac disease trials: the Tampere recommendations. GUT. 2018; 67(8): 1410–1424. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2017-314853

Jonas F. The Oslo definitions for coeliac disease and related terms / Jonas F., Daniel A., Leffler, Bai Julio [et al.] // Gut. – 2013. – 62(1): 43–52. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2011-301346

Jordan NE, Li Y, Magrini D, et al. Development and validation of a celiac disease quality of life instrument for North American children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2013; 57:477–86. https://doi.org/10.1097/MPG.0b013e31829b68a1

Julio C. Bai, Carolina Ciacci, Gino Roberto Corazza et al. WGO Global Guidelines Celiac disease (long version). – Oslo, 2016; 35. PDF

Mearin ML. The prevention of coeliac disease. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2015;29(3):493–501. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2015.04.003

Nordyke K, Norström F, Lindholm L, et al. Health-related quality of life in adolescents with screening-detected celiac disease, before and one year after diagnosis and initiation of gluten-free diet, a prospective nested case-referent study. BMC Public Health 2013; 13:142 https://doi.org/10.1186/1471-2458-13-142

Pinto-Sanchez MI, Verdu EF, Gordillo MC, Bai JC, Birch S, Moayyedi P, et al. Tax-deductible provisions for glutenfree diet in Canada compared with systems for gluten-free diet coverage available in various countries. Can J Gastroenterol Hepatol 2015;29(2):104–10. http://dx.doi.org/10.1155/2015/508156

Rubio-Tapia A, Hill ID, Kelly CP, Calderwood AH, Murray JA. ACG clinical guidelines: diagnosis and management of celiac disease. Am J Gastroenterol 2013;108(5):656–76. https://doi.org/10.1038/ajg.2013.79

Rubio-Tapia A, Murray JA. Classification and management of refractory coeliac disease. Gut 2010;59(4):547–57. https://doi.org/10.1136/gut.2009.195131

Szajewska H, Shamir R, Mearin L, Ribes-Koninckx C, Catassi C, Domellof M, et al. Gluten introduction and the risk of coeliac disease: a position paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016;62(3):507–13. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001105

Vriezinga SL, Farih N, van der Meulende Jong AE, et al. Comparison of patients’ and doctors’ reports on health-related quality of life in celiac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64:737–41. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000001355

Pico M, Spirito MF. Implementation of a health-related quality of life questionnaire for children and adolescents with celiac disease. Arch Argent Pediatr 2014; 112:19–25. https://doi.org/10.5546/aap.2014.19