Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники ліпідного спектра крові, динаміку рівня лептину та функцію ендотелію у хворих на ішемічну хворобу серця у поєднанні з неалкогольним стеатозом печінки

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О. В. Курята
М. М. Гречаник

Анотація

Мета дослідження: вивчення впливу омега-3 поліненасичених незамінних жирних кислот (ПНЖК) на рівень лептину, показники ліпідного спектра крові та функції ендотелію у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) у поєднанні з неалкогольним стеатозом печінки.

Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 44 чоловіки. У групу А (основну) увійшли 24 хворих віком 55–72 років (медіана – 64 [59,0; 69,0] роки) на ІХС у поєднанні з неалкогольним стеатозом печінки. У групу В (порівняння) – 18 хворих віком 53–70 років (медіана – 59,7 [56,0; 65,0] роки) на ІХС без неалкогольного стеатозу. Усім хворим визначали показники ліпідного спектра крові, рівень лептину та функціональний стан ендотелію судин.

Результати. Під час лікування омега-3 ПНЖК у дозі 2000 мг протягом 2 міс у пацієнтів з ІХС у поєднанні із стеатозом печінки відзначалося зниження рівня тригліцеридів (ТГ) (на 42%; р=0,02), ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПОНП) (на 15%; p=0,02%), лептину (на 13%; p=0,002), С-реактивного протеїну (на 45%; p=0,02), підвищення рівня ЛПВЩ (на 3%; p=0,02) та поліпшення функції ендотелію (на 26%; p<0,05).

Заключення. Використання у лікуванні хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) у поєднанні зі стеатозом печінки препаратів омега-3 поліненасичених незамінних жирних кислот (ПНЖК) в якості вторинної профілактики забезпечує зниження рівня ТГ, ЛПДНЩ, лептину та підвищення рівня ЛПВЩ. Виявлена позитивна динаміка показника функції ендотелію та рівня ІХС та тенденція до зменшення показників рівня глюкози крові, що свідчить про наявність плейотроптних ефектів омега-3 ПНЖК.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Курята, О. В., & Гречаник, М. М. (2018). Вплив омега-3 поліненасичених жирних кислот на показники ліпідного спектра крові, динаміку рівня лептину та функцію ендотелію у хворих на ішемічну хворобу серця у поєднанні з неалкогольним стеатозом печінки. Сімейна Медицина, (3), 19–24. https://doi.org/10.30841/2307-5112.3.2018.146288
Номер
Розділ
Актуальні теми
Біографії авторів

О. В. Курята, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

Курята Олександр Вікторович,

завідуючий кафедрою внутрішньої медицини 2

М. М. Гречаник, ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

Гречаник Марія Михайлівна,

кафедра внутрішньої медицини 2

Посилання

Гречаник М.М. Кардіогемодинаміка та показники пружно-еластичних властивостей каротидних артерій у хворих з ішемічною хворобою серця в поєднанні з неалкогольним стеатозом печінки / Гречаник М.М //Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2017. – № 3 (59). – С. 101–105

Курята А.В. Атеросклероз магистральных артерий головы, уровень лептина и постпрандиальная гипертриглицеридемия у пациентов с ишемической болезнью сердца в сочетании с неалкогольной жировой болезнью печени в зависимости от индекса массы тела / Курята А.В., Гречаник М.М. // Український терапевтичний журнал. – 2016. – № 4 (51). – С. 55–62.

Курята А.В. Взаимосвязь липидного спектра крови, уровня системного воспаления и массы тела у пациентов с ишемической болезнью сердца в сочетании с неалкогольной жировой болезнью печени и их динамика в условиях вторичной профилактики / Курята А.В., Гречаник М.М. // Медичні перспективи. – 2014. – Т. Х1Х (4). – С. 103–111.

Сиренко Ю.Н. Влияние омега-3-полиненасыщенных жирных кислот на функциональные свойства сосудов у больных артериальной гипертензией / Сиренко Ю.Н., Кушнир С.Н. // Український медичний часопис. – 2012. – № 4 (90) – С. 117–120.

Backes J. The clinical relevance of omega-3 fatty acids in the management of Hypertriglyceridemia / Backes J, Anzalone D, Hilleman D, et al // Lipids in Health and Disease. – 2016. – Vol. 15(1):118. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0286-4

Ballestri S. Risk of cardiovascular, cardiac and arrhythmic complications in patients with non-alcoholic fatty liver disease / Ballestri S., Lonardo A., Bonapace S., Byrne C., Loria P., Targher G.// World J Gastroenterol. – 2014. – Vol. 20 (7). – Р. 1724–1745. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i7.1724

Bril F. Hepatic Steatosis and Insulin Resistance, But Not Steatohepatitis, Promote Atherogenic Dyslipidemia in NAFLD / Bril F, John J., Sninsky Arthur M., Baca H. et al. // The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. – 2016. – Vol. 101, № 2. – P. 644–652. https://doi.org/10.1210/jc.2015-3111

Catapano A.L. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias / Catapano AL, Graham I, De Backer G, et al. // European Heart Journal. – Vol. 37, № 39. – P. 2999–3058. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehw272

Cicero A.F. Lipid-lowering and antiinflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, crossover, clinical trial / Cicero A.F., Rosticci M., Morbini M. et al // Arch Med Sci. – 2016. – Vol. 12 (3). – Р. 507–12. https://dx.doi.org/10.5114%2Faoms.2016.59923

Celermajer D. Endothelial dysfunction: does it matter? It is relevant? // Journal American Collage Cardiology. – 1997. – Vol. 30. – P. 325–333. https://doi.org/10.1016/S0735-1097(97)00189-7

Kusunoki C. Omega-3 polyunsaturated fatty acid has an anti-oxidant effect via the Nrf-2/HO-1 pathway in 3T3-L1 adipocytes. / Kusunoki C, Yang L, Yoshizaki T, et al. // Biochem Biophys Res Commun. – 2013. – Vol. 430. – Р. 225–30. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2012.10.115

Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, et al. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice // European Heart Journal. – 2016. – Vol. 37, № 29. – P. 2315–2381. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehw106

Sattar N. Leptin and coronary heart disease: prospective study and systematic review / Sattar N, Wannamethee G, Sarwar N, et al.// J Am Coll Cardiol. – 2009. – Vol. 3753 (2). – Р. 167–75. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.09.035

Weintraub H. Update on marine omega-3 fatty acids: management of dyslipidemia and current omega-3 treatment options / Weintraub H. // Atherosclerosis. – 2013. – Vol. 230 (2). – Р. 381–9. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2013.07.041

Yang,H. Leptin concentration and risk of coronary heart disease and stroke: A systematic review and meta-analysis / Yang H Guo, W Jie Li, Shengli Cao et al // PLoS One. – 2017. – Vol. 12 (3):e0166360. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0166360

Zeng R. Association of leptin levels with pathogenetic risk of coronary heart disease and stroke: a meta-analysis / Zeng R., Xu Chun-Hua, Yuan-Ning Xu, Ya-li Wang, Mian Wang // Arq Bras Endocrinol Metabol. – 2014. – Vol. 58 (8). – P. 817–23. http://dx.doi.org/10.1590/0004-2730000003390