Нейровегетативні та когнітивні порушення, асоційовані з тривогою у пацієнтів середнього віку із цереброваскулярними захворюваннями

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Т. І. Насонова
О. В. Кліменко
Т. В. Колосова
Г. В. Горєва
Ю. І. Головченко
О. В. Тишкевич
О. М. Гурмак

Анотація

Мета дослідження: аналіз ефективності і безпеки лікування нейровегетативних та когнітивних порушень, асоційованих з тривогою у пацієнтів середнього віку з цереброваскулярними захворюваннями (ЦВЗ) з використанням препарату Адаптол®.

Матеріали та методи. Були обстежені 60 пацієнтів віком від 42 до 58 років з нейровегетативними та легкими і помірними когнітивними порушеннями на фоні тривожно-депресивних розладів. Хворі були розподілені на дві групи: основну (n=30) – пацієнти отримували лікування з додаванням препарату Адаптол®; групу порівняння (n=30) –пацієнти отримували стандартне лікування без використання препарату Адаптол®. Дослідження когнітивних, вегетативних і нейропсихологічних порушень проводили із застосуванням клінічних шкал. Визначали рівень кортизолу: до лікування, на 7 у добу і після лікування.

Результати. Було визначено, що у пацієнтів з хронічними ЦВЗ у пацієнтів молодого і середнього віку виникають легкі та помірні когнітивні порушення на фоні вегетативних і тривожних розладів. Виявлені порушення добре коригуються своєчасно призначеною антигіпертензивною, метаболічною, гіполіпідемічною, цукровознижувальною терапією із застосуванням денного транквілізатора Адаптол® виробництва «Олайнфарм» у дозі 300 мг двічі на добу курсом 28 діб. У результаті проведеного лікування було отримано статистично достовірне зменшення показників вегетативної дисфункції, ситуаційної та особистісної тривоги, а також покращення когнітивних функцій за шкалою МоСА у пацієнтів, що вживали Адаптол® у порівнянні з даними до початку лікування. Рівень кортизолу в плазмі крові зменшувався поступово на 7-у добу лікування і на 28-у добу досяг статистично достовірної різниці (p<0,05) у порівнянні з показниками вихідного рівня у пацієнтів, що отримували препарат Адаптол®, і показниками пацієнтів групи порівняння.

Заключення. У пацієнтів з ранніми ознаками хронічного ЦВЗ виявляють когнітивні і тривожні розлади на фоні нейровегетативного синдрому, які потребують лікування. Денний транквілізатор Адаптол® виробництва «Олайн-фарм» рекомендований для корекції когнітивних і психоемоційних порушень у людей середнього віку на фоні нейровегетативного синдрому в рамках тривожного розладу.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Насонова, Т. І., Кліменко, О. В., Колосова, Т. В., Горєва, Г. В., Головченко, Ю. І., Тишкевич, О. В., & Гурмак, О. М. (2017). Нейровегетативні та когнітивні порушення, асоційовані з тривогою у пацієнтів середнього віку із цереброваскулярними захворюваннями. Сімейна Медицина, (2(70), 97–102. https://doi.org/10.30841/2307-5112.2(70).2017.115288
Розділ
Неврологія
Біографії авторів

Т. І. Насонова, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ

T.I. Nasonova

О. В. Кліменко, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ

O.V. Klimenko

Т. В. Колосова, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ

T.V. Kolosova

Г. В. Горєва, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ

H.V. Horeva

Ю. І. Головченко, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ

Y.I. Holovchenko

О. В. Тишкевич, Київська міська клінічна лікарня No 9

O.V. Thyshkevich

О. М. Гурмак, Київська міська клінічна лікарня No 9

O.M. Hurmak

Посилання

Аведисова А.С Антиастенические препараты как терапия первого выбора при астенических расстройствах [Электронный ресурс] / А.С. Аведисова // МедВопрос. Медицинский портал. – 26 августа 2013 г. – Режим доступа. – http://www.medvopros.com/view_story/Antiastenicheskie-preparaty-kak-terapiya-pervogo-vybora-pri-astenicheskih-rasstroystvah/43

Артериальная гипертония и качество жизни (тревога, депрессия, когниция) / С.И. Дроздецкий, К.В. Кучин, В.Н. Макаров [и др.] // Медицинский альманах. – 2011. – No 3 (16). – С. 48–50.

Белялов Ф.И. Значение психических факторов в клинике внутренних болезней [Электронный ресурс] / Ф.И. Белялов // Психические расстройства в общей медицине. – 2011. – No 2. – С. 4–8.

Варакин Ю.Я. Возможность предупреждения развития и прогрессирования нарушений когнитивных функций у пациентов с первичной хронической цереброваскулярной патологией / Ю.Я. Варакин // Нервные болезни. – 2012. – No 4. – С. 39–45.

Дамулин И.В. Когнитивные расстройства сосудистого генеза: патогенетические, клинические и терапевтические аспекты / И.В. Дамулин // Нервные болезни. – 2012. – No 4. – С. 14–20.

Живолупов С.А. Современный клинический анализ цереброваскулярных заболеваний: узловые вопросы дифференциальной диагностики и патогенетического лечения / С.А. Живолупов, И.Н. Самарцев // Фарматека. – 2012. – No 7. – С. 87–94.

Захаров В.В. Нервно психические нарушения: диагностические тесты / В.В. Захаров, Т.Г. Вознесенская. – 2-е изд. – М.: МЕДпресс информ, 2013. – 320 с. – С. 11–13.

Патогенетический и фармакологический подход при выборе антидепрессантов / М.Ю. Дробижев, О.В. Сердюк, А.А. Овчинников [и др.] // Социальная и клиническая психиатрия. – 2014. – Т. 24, No 2. – С. 86–91.

Сулейманова Я.Р. Хроническая цереброваскулярная патология в неврологической практике [Электронный ресурс] // Я.Р. Сулейманова, И.А. Лысенко, И.Н. Долгова – Режим доступа. – http://www.scienceforum.ru/2015/pdf/16279.pdf