Організація та моніторинг своєчасного надання медико-психологічної допомоги на первинному рівні при гострих та посттравматичних стресових розладах

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Л. Г. Матвієць

Анотація

У статті викладено сучасні погляди на гострий стресовий розлад та посттравматичний стресовий розлад з точки зору епідеміології, етіології, патогенезу та діагностики на первинному рівні надання медичної допомоги. Викладені основні принципи лікування та реабілітації пацієнтів з гострим стресовим розладом та посттравматичним стресовим розладом лікарями загальної практики–сімейними лікаря ми. Розглянуто питання імплементації Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Реакція на важкий стрес та розлади адаптації. Посттравматичний стресовий розлад» у практичну діяльність.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Матвієць, Л. Г. (2017). Організація та моніторинг своєчасного надання медико-психологічної допомоги на первинному рівні при гострих та посттравматичних стресових розладах. Сімейна Медицина, (2(70), 6–10. https://doi.org/10.30841/2307-5112.2(70).2017.114681
Розділ
Дистанційне навчання
Біографія автора

Л. Г. Матвієць, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ

L.G. Matviyets

Посилання

Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Реакція на важкий стрес та розлади адаптації. Посттравматичний стресовий розлад». [Електронний ресурс]: Затв. Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.06.2016 No 121. – К., 2016.

Електронний документ «Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах, «Посттравматичний стресовий розлад», 2016.

Як ми переживаємо цю війну. Чабан О.С. http://good-psychologist.info/9-stati/116-kto-sluzhit-v-ato-angely-ili-demony

Методичні рекомендації щодо медико-психологічної реабілітації психологічного супроводження та адаптації постраждалих учасників антитерористичної операції /МВС України, управління медичного забезпечення та реабілітації. Додаток до листа від 31.08.2015 No31868/Тх. Київ. – 2015. – 17 с.

Коваль І.А. Діагностика і диференційна діагностика гострого стресового розладу та посттравматичного стресового розладу в загально-медичній практиці. /Збірник наукових праць К ПНУ імені Івана Огієнка, Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. Проблеми сучасної психології. – 2015 – Випуск 27. – С. 210–219.

Профілактика посттравматичних стресових розладів: психологічні аспекти. Методичний посібник / Упор.: Д.Д. Романовська, О.В. Ілащук. – Чернівці: Технодрук, 2014. – 133 с.

Малкіна Пих І.Г. Моделі і діагностика посттравматичного стресового розладу/ І.Г. Малкіна Пих. Психологічна допомога в кризових ситуаціях – М.: Изд-во Ексмо. – 2005. – 960 с.