Вплив компонентного складу тіла на ліпідний обмін та корекція його порушень у хворих на хронічні захворювання біліарної системи на тлі ожиріння
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Медико-соціальна значущість хронічних захворювань біліарної системи (ХЗБС) на тлі ожиріння зумовлена їхньою високою частотою серед населення більшості країн світу.
Мета дослідження: проведення комплексу досліджень, які дозволять оцінити функціональний стан жовчного міхура, ліпідного обміну у хворих на ХЗБС на тлі ожиріння.
Матеріали та методи. Обстежені 124 хворих на хронічні захворювання жовчного міхура на тлі ожиріння, серед яких було 80 (64,5%) жінок та 44 (35,5%) чоловіків. Вік хворих коливався у межах від 30 до 55 років.
Результати. Проведено визначення компонентного складу тіла та розподіл пацієнтів на групи залежно від співвідношення м’язової маси до жирової маси тіла (М/Ж).
Заключення. Збільшення маси тіла, в основному за рахунок жирової тканини, супроводжується порушеннями ліпідного обміну та навпаки, рівномірне співвідношення як жирової, так і м’язової тканини не викликає значних змін ліпідного обміну
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторське право, а також надають журналу право першого опублікування оригінальних наукових статей на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License, що дозволяє іншим розповсюджувати роботу з визнанням авторства твору та першої публікації в цьому журналі.
Посилання
Аметов А.С. Избранные лекции по эндокринологии. – М.: МИА, 2011. – С. 544.
Беловол А.Н., Князьков И.И. Ожирение: терапевтические подходы к ведению пациентов //Медицинские аспекты здоровья женщины. – 2013. – No 2. – С. 30–38
Богданов А.Р., Дербенева С.А. Влияние диетотерапии, обогащенной коньюгированной линолевой кислотой, на антропометрические показатели и композицию тела пациенток с избыточной массой тела// Вопросы питания. – 2013. – No 4, Т. 82. – С. 55–62.
Берштейн Л.М., Коваленко И.Г. «Метаболически здоровые» лица с ожирением и метаболические признаки ожирения у лиц с нормальной массой тела: что за этим стоит // Пробл. эндокринологии. – 2010; 3: 47–51.
Вопросы стратегии и тактики профилактики донозологических состояний и заболеваний внутренних органов / Под ред. В.Г. Радченко. – М., 2011. – 397 с.
Дієтологія /Підручник під ред. Харченко Н.В., Анохіна Г.А. – К., 2012. – 526 с.
Лапик И.А., Шарафетдинов Х.Х., Плотникова О.А., Семенченко И.Ю. Влияние диетотерапии на показатели состава тела у больных ожирением и сахарным диабетом типа 2 // Вопросы питания. – 2013. – No 1, Т. 82. – С. 53–58.
Кольман Я., Рем К. Г. Наглядная биохимия. – М.: «Мир» БИНОМ Лаборатория знаний. – 2009. – 469 с.
Корнеева О.Н. Регуляция чувствительности к инсулину: диета и физические нагрузки // Российские медицинские вести. – 2007. – No 2. – С. 36–43.
Соболева Н.П., Руднев С.Г., Николаев Д.В., Ерюкова Т.А. и соавт. Биоимпедансный скрининг населения России в центрах здоровья: Распространенность избыточной массы тела и ожирения// РМЖ. – 2014. – Т. ХХ, No 4. – С. 4–13.
Центр СМИ ВОЗ. Ожирение и избыточный вес // Информационный бюллетень No 311. – Май 2012 г.
Borch Johnsen K., Wareham N. The rise and fall of the metabolic syndrome // Diabetologia. – 2010; 53 (4): 597–599.
Miguel Carrasco J., Mate A., Monserrat M. et al. The role of inflamatory markers in the cardioprotective effect of L carnitine in L NAME induced hypertension. Am J Hypertens. 2008; 21(11): 1231–1237.
Rahbar A., Shakerhosseini R., Saadat N. et al. Effect of L carnitine on plasma glycemic and lipidemic profile in patients with type II diabetes mellitus. Eur J ClinNutr. 2005; 59(4): 592–596.
World Health Organisation(2009) The challenge of obesity in the WHO European Region. Am. J. Med., 110: 260–268.